Звіт аматорського фольклорного гурту «Калинонька» Лиманського СБК Зміївського району, 2.10.2015 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Звіт аматорського фольклорного гурту «Калинонька» Лиманського СБК Зміївського району, 2.10.2015

kalynonka

   2 жовтня 2015 року у Лиманському селищному Будинку культури Зміївського району відбувся творчий звіт аматорського фольклорного гурту «Калинонька» на підтвердження звання «народний».

   Концертну програму звіту переглянула атестаційна комісія у складі:

·        Заступник голови обласної атестаційної комісії, заслужена артистка України, завідувач лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ Лук’янець Г. В.;

·        Секретар атестаційної комісії, завідувач відділом з методичної роботи ООМЦКМ Акименко О. С.;

·        Заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедри українського народного співу та музичного фольклору, професор Харківської державної академії культури Осадча В. М.;

·        Голова спілки етнологів та фольклористів м. Харкова, аспірантка ХДАК Олійник Н. П..

   Захід, під час якого учасники гурту «Калинонька» відсвяткували свій 25-річний ювілей, своєю участю підтримали культпрацівники району: начальник Зміївського районного відділу культури Жидков Г. Т, художній керівник РБК Бідуліна Л. В. та методист РБК Полупан Н. А., учасники колективу з с. Рокитне. В залі були присутні найстарші учасники гурту «Калинонька», з якими починався творчий шлях цього славетного колективу, тепло згадали про тих, кого вже немає на цьому світі. Окрім колег по творчості, гурт отримав поздоровлення від селищного голови Бутко О. В..

   Концерт тривав понад 1,5 години, та складався із двох частин: обрядової, на тему осінніх вечорниць «Коли ми ще дівували», та пісенного блоку. Разом з «Калинонькою» на сцені звучали пісні у виконанні дітей з молодшого гурту-супутника «Проліска».

   Основа репертуару звіту − місцеві лиманські пісні, це принципова позиція керівника колективу Корнієнко О. І., яка з повагою, розумінням та відповідальністю ставиться до проблеми збереження пісенної традиції села, хоча на «виїзді» колектив часто співає запозичений та авторський матеріал. В обрядовій частині гарно прозвучали «Ой ти місяцю», «Із-за гори вітер повіває», учасники гурту артистично й впевнено поводилися на сцені, підтанцьовували в традиційній манері, діти з «Проліска» також виконали декілька жартівливих та танцювальних пісень. Приємно відзначити, що протягом останніх років у гурта «Калинонька» вирівнявся загальний звуковий баланс (ще деякий час назад були окремі проблеми), у концерті продемонстрована чиста інтонація, ефектні сольні заспіви та чудовий, легкий «верх».

   Друга частина програми включала різножанрові пісенні твори, у тому числі чудові та улюблені усіма мешканцями зразки лиманської лірики, жартівливі. «Ой горе жити та лебедику самому» співав увесь зал разом із сучасним та старим складом колективу. Прозвучали актуальні на даний момент історичні пісні, у тому числі «Рідна моя ненько» (історична пісня про Україну часів цариці Катерини II та ліквідацію козацтва).

   Варто відзначити, що учасниці гурту похизувалися своїми чудовими новими костюмами, пошитими копіями стародавнього одягу, що дуже схожі на оригінальні. Це чи не єдиний у області приклад вдалого відновлення народного одягу, за яким стоїть величезна праця, в першу чергу керівника колективу.

   За висновками членів атестаційної комісії творчий звіт пройшов вдало й успішно, гурт «Калинонька» продемонстрував творчу життєспроможність, високий виконавський рівень та грамотний підхід у роботі з фольклорним матеріалом. Колектив здатен підтримувати й розвивати місцеві фольклорні традиції, має гарні перспективи в їх передачі наступним поколінням.

Сховати метелика