Звіт дитячого театру «Джерельце» Мереф’янського МБК, 27.11.2015 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Звіт дитячого театру «Джерельце» Мереф’янського МБК, 27.11.2015

djerelce

27 листопада 2015 року у приміщенні міського будинку культури м. Мерефи Харківського району відбувся творчий звіт дитячого театру «Джерельце» з нагоди підтвердження почесного звання «зразковий». На звітний концерт були запрошені представники обласної атестаційної комісії з підтвердження (присвоєння) звання «народний (зразковий) аматорський колектив (студія)» Харківської області, відповідні фахівці з театрального жанру, а також представники міської адміністрації та органу виконавчої влади з питань культури, а саме: Гапанович Андрій Федорович – директор ОКЗ «Харківський театр для дітей та юнацтва», Сітов Веніамін Іванович -  міський голова м. Мерефа; Плотнік Наталія Анатоліївна – заступник директора Департаменту культури і туризму ХОДА, начальник управління культури ХОДА, керівник народного театру народної пісні «Таліца»; Левенко Ольга Миколаївна – головний спеціаліст відділу культури, мистецтва та навчальних закладів Департаменту культури і туризму ХОДА; Пономаренко Вікторія Володимирівна – начальник відділу культури і туризму ХРДА; Кравцова Лариса Анатоліївна – директор молодіжного центру відділу культури і туризму ХРДА; Кашурін Олександр Іванович – режисер молодіжного центру відділу культури і туризму ХРДА; Толкунова Наталія Віталіївна - провідний методист відділу з методичної роботи Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, актриса театру ляльок, викладач театральних дисциплін.

Розпочався звітній концерт з привітання міського голови міста Мерефи, Сітова Веніаміна Івановича, який звернувся до всіх гостей заходу з побажаннями насолодитися чарівними барвами свята Терпсихори, та нагородив почесними грамотами керівника і хореографа театру Іванову Валентину Миколаївну та Солодовник Анну Юріївну. Звітна програма складалася з чотирьох міні-вистав. На початку програми глядачі побачили виставу з наймолодшими учасниками під назвою «Как Таппи лаять научился», яка не залишила байдужим жодного з присутніх у залі. Не дивлячись на молодий вік акторів (наймолодшому всього 5 років), вони змусили глядача радіти здійсненню мрії головного героя, коли той нарешті навчився гавкати. Найдоросліші учасники колективу також показали кумедну виставу-жарт «Потеха для смеха». Коли глядач вдосталь насміявся разом з героями – скоморохами, на його розсуд було представлено ще дві вистави у виконанні учасників середнього віку, а саме: напрочуд фестивальна, музична та яскрава вистава «Бабки Ёжки и Листопад», та не менш цікава та ексцентрична вистава «Приключения озорных мышат».

Після перегляду цього чудового звітного концерту відбулося традиційне засідання атестаційної комісії та обговорення побаченого.

Чималою кількістю позитивних відгуків були відмічені актори дитячого зразкового театру «Джерельце». Особливо теплі слова вдячності були сказані керівнику театру Івановій Валентині Іванівні за її сумлінну відповідальну працю по вихованню підростаючого покоління, за той сценічний матеріал, який вона дуже ретельно відбирає, керуючись морально-етичними та педагогічно-настановчими критеріям. Запрошені фахівці зазначили, що усім артистам дитячого театру «Джерельце» притаманні неабиякі акторські здібності, органічна поведінка на сцені, вміння володіти диханням та основами сценічної мови, вільною пластикою. Окремим пунктом була відзначена мінімальна, але оригінальна сценографія. Яскраві та художньо витримані, зроблені з тонким естетичним смаком костюми викликали особливе схвалення.

Наприкінці було зроблено декілька порад керівникові театру стосовно удосконалення організації творчого процесу. Одна з найсуттєвіших рекомендацій містила пропозицію розпочати більш глибоку акторську роботу над роллю, особливо зі старшими учасниками колективу з метою позбавлення крикливого подання тексту зі сцени, що на сьогодні є незначним недоліком діючих акторів цього театру. Ефективним засобом, який зможе допомогти виправити надзвичайно високе за теситурою декламування тексту, на думку експертів, є заглиблений розбір тексту, чітке визначення дії та завдання героїв в певних запропонованих обставинах, що надасть впевненості на сцені та органічного перебування в образі. Ще одним побажанням було збільшення вистав українською мовою. Але не дивлячись на ці деякі недоліки, членами комісії була відзначена абсолютна відповідність репертуару віковому статусу виконавців. Тому разом з порадами були висловлені побажання подальшого зросту, як акторів, так і викладачів дитячого театру «Джерельце». З огляду на достатній рівень творчого звіту, технічну майстерність виконавців, плідну працю керівника, члени обласної атестаційної комісії дійшли висновку, що проведений захід відповідає вимогам Положення та дозволяє порушити клопотання перед колегією Департаменту культури і туризму ХОДА щодо підтвердження дитячому театру «Джерельце» (керівник Іванова Валентина Миколаївна) міського Будинку культури м. Мерефа Харківського району звання «зразковий аматорський колектив».

Сховати метелика