Звіт студії декоративно-прикладного мистецтва «Дивосвіт» Солоницівського дитячого клубу «Орлятко» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Звіт студії декоративно-прикладного мистецтва «Дивосвіт» Солоницівського дитячого клубу «Орлятко»

photo1

Творчий звіт студії декоративно-прикладного мистецтва «Дивосвіт» під керівництвом Пластунової Віти Валеріївни Солоницівського дитячого клубу «Орлятко» Дергачівського району з нагоди присвоєння звання «зразкова аматорська студія» відбувся у стінах рідного закладу 18 листопада 2015 р. З метою встановлення відповідності художньо-технічного рівня учасників звітного колективу вимогам Положення про присвоєння (підтвердження) звання «народний (зразковий) аматорський колектив (студія)» була запрошена обласна атестаційна комісія, яку представили наступні фахівці: Лук’янець Галина Василівна – заслужена артистка України, керівник фольклорного гурту «Муравський шлях», завідувач лабораторією досліджень нематеріальної культурної спадщини КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва»; Булаєнко Олена Іванівна – завідувач відділу дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва й виставкової діяльності КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», мистецтвознавець; Вакуленко Олександр Сергійович – голова Харківського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України, художник; Горошко Наталія Анатоліївна – методист Центру дитячої та юнацької творчості №1 Харківської міської ради, керівник зразкової ізостудії «Колібрі» Центру дитячої та юнацької творчості №1, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, народний майстер. Серед гостей заходу, окрім членів атестаційної комісії, були присутні Гавриш Анна Анатоліївна – начальник відділу культури, мистецтва та навчальних закладів Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації; Гузенко Валентина Сергіївна – начальник відділу культури і туризму Дергачівської райдержадміністрації; Бондаренко Наталія Петрівна – директор Дергачівського районного Будинку культури; Шабатько В. І. − Солоницівський селищний голова Пластунови Микола Васильович і Любов Іванівна – директор і художній керівник Солоницівського дитячого клубу «Орлятко».

photo2Студія декоративно-прикладного мистецтва Солоницівського дитячого клубу «Орлятко» розпочала свою діяльність з гуртка м’якої іграшки «Вмілі ручки» в 1998 році, керівником якого була Титаренко Олена Романівна. В гуртку діти спочатку навчались вправно працювати голкою, опановували навички шиття, постійно одержували уявлення про викройку, про властивості тканини, гармонію кольорів. Згодом опановували вироби з морських мушель, створювали дивовижні об’ємні картини, мозаїчні панно, декоративні елементи інтер’єру, складали композиції, виготовляли чудо-дерева, знайомились з декоративно-прикладним мистецтвом, його символікою, оберегами. Таким чином гурток м’якої іграшки переростає в студію «Дивосвіт», керівником якого стає В.В. Пластунова. Вихованці знайомляться з історією та сучасними напрямками розвитку декоративно-прикладної творчості; навчаються володіти різними техніками роботи з матеріалами, інструментами та пристосуваннями, необхідними в роботі; освоюють технології різних видів рукоділля. Студія долучає дітей до системи духовних цінностей, що відображають багатство загальнолюдської культури, формує потребу у високих культуро творчих сенсах та їх подальшому збагаченню, виховує інтерес і любов до творчого художньо-мистецького надбання Батьківщини та інших культурних регіонів світу. Мета гуртка – забезпечення умов для творчої активності та самореалізації особистості дітей; створення передумов для вивчення різних технік декоративно-прикладної творчості; навчання дітей основам планування індивідуальної роботи, організації робочого місця.

Робота в студії, яка відрізняється натхненням та незгасаючим бажанням творити, спонукає до оволодіння основами моральної поведінки і норм гуманістичної моралі; сприяє розвитку внутрішньої свободи дитини, почуття власної гідності, photo3самоповаги; виховує поважаюче ставлення між членами колективу в спільній творчій діяльності; розвиває природні задатки, творчий потенціал кожної дитини.  Під час роботи на заняттях діти розвивають мислення, зорову пам'ять, творчу уяву, художні здібності, вчаться спостерігати, аналізувати предмети і явища навколишнього світу. Студія – це чудовий спосіб виховання в дітях почуття краси, завдяки заняттям у дітей змалечку розвиваються такі риси, як уважність, охайність, просторове та аналітичне мислення, дрібна моторика рук. Найкращі свої роботи діти демонструють на виставках мешканцям Солоницівки та гостям дитячого клубу «Орлятко», постійно приймають участь у районних та обласних конкурсах, на яких високо оцінюються дипломами лауреатів та почесними грамотами, тим самим затверджуючись як творчі особистості.

За час роботи в Солоницівському дитячому клубі «Орлятко», керівник студії «Дивосвіт» В.В. Пластунова зарекомендувала себе як відповідальний, досвідчений педагог та умілий організатор, який досконало володіє інноваційними технологіями, ефективно використовує нестандартні форми проведення занять, активно впроваджує сучасні методи організації навчально-виховного процесу, що забезпечує максимальну результативність роботи дітей. Вся її роботи спрямована на трудове, естетичне виховання дітей за допомогою освоєння традиційних народних промислів. Саме в студії можна оволодіти різними видами ремесел: в’язанням, вишивкою, бісероплетінням, навчитись виготовляти чудові іграшки, картини та сувеніри, малювати, працювати з папером та солоним тістом. Висока професійна майстерність, вимогливість до себе і оточуючих, глибокі знання в галузі соціальної та особистісної психології, працьовитість, самоорганізація, комунікабельність керівника є запорукою успіхів його вихованців, а також створюють у колективі атмосферу дружби та взаєморозуміння.

У процесі проведення атестації комісії було надано: методичні матеріали щодо функціонування гуртка, звітна виставка робіт вихованців, проведення відкритого заняття, матеріали щодо співпраці з гуртками інших напрямків.

Комісією було відзначено високий рівень професійної майстерності керівника гуртка, наявність авторської програми та розробки планів конспектів, тематичних та відкритих занять. Відкритий урок було проведено на високому рівні з урахуванням усіх вимог. Вихованці виявляють зацікавленість у роботі, володіють прийомами та навичками відповідно до свого віку. Продемонстровані  роботи на виставці мають достатній художній рівень виконання, різноманітність у оздоблені. Керівник гуртка дає можливості використовувати набуті знання та вміння у буденному житті, активно популяризує роботу гуртка серед селищної громади. Приймає активну участь у масових заходах селища та району. Цінні рекомендації висловила Н.А. Горошко, яка сама є керівником відомої ізостудії і має великий досвід роботи з цього напряму.

З огляду на достатній рівень творчого звіту, технічну майстерність виконавців, сумлінну працю керівника, присутні фахівці відповідного жанру дійшли висновку, що проведений захід відповідає вимогам Положення та дозволяє порушити клопотання перед колегією Департаменту культури і туризму ХОДА щодо присвоєння студії декоративно-ужиткового мистецтва «Дивоцвіт» (керівник – Пластунова Віта Валеріївна) дитячого клубу «Орлятко» смт. Солоницівка Дергачівського району звання «зразкова аматорська студія».

Сховати метелика