Європейські міста-побратими Харкова. Частина 2 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Європейські міста-побратими Харкова. Частина 2

 11111 copy copy copy

ПОРТУ, Португалія. Підписання Протоколу про співпрацю між містами Харковом і Порту відбулося 29 вересня 2011 року. Порту − одне з найдавніших міст Європи. Друге за розміром місто країни після Лісабона. Саме Порту дало назву своїй країні – Португалії, а також добре всім відомому портвейну. Це портове місто здавна вважається робочим, але незважаючи на це, в ньому присутні мальовничі будівлі і архітектурні об'єкти, які збереглися з давніх часів (Статуя Іоанна Хрестителя, Біржовий Палац, Кафедральний собор). Порту − португальська столиця виноробства. Портвейн, набутий в Порту, − один з найпоширеніших сувенірів, які туристи привозять з подорожі додому.

2222 copy copy copy

БРНО, Чеська Республіка. Декларація про наміри співпраці підписана 12 квітня 2005 року. Брно − одне з найбільших і найстаріших міст Чехії. Воно відрізняється багатою історією і великою кількістю історичних архітектурних споруд. Окрім цього місто є одним з головних економічних центрів Чехії. Найважливіша галузь − важке машинобудування. Розвинуті хімічна та поліграфічна промисловість, текстильна, харчова, цементна промисловість, деревообробка та виробництво меблів. Також Брно є важливим освітнім центром Чехії.

Щороку сюди приїздить величезна кількість туристів, яких приваблює не лише багата історія міста, а й сучасні культурні та спортивні заходи (наприклад, фестиваль феєрверків Ignis Brunensis, який збирає до 180 тисяч відвідувачів на день).

 

ДАУГАВПІЛС, Латвія. Протокол про наміри співпраці підписано 6 лютого 2006 року. Це друге за величиною місто після Риги, місто з багатою і багатоликою історією, яке неодноразово змінювало свою назву: Дінабург, Борисоглібськ, Двінськ, Даугавпілс (з 1920 р). Унікальне воно ще й тим, що з одного боку зберегло архітектурні свідоцтва свого героїчного військового минулого, а з іншого має всі ознаки сучасного міста з розвиненою інфраструктурою, культурними та освітніми центрами.

КАУНАС, Литовська Республіка. Угоду про співробітництво підписано 23 квітня 2001 року.

333 copy copy copy

Це великий промисловий центр і вузол залізничних і автомобільних шляхів на Вільнюс, Калінінград, Ригу та інші міста Балтики, окрім цього для Литви Каунас є центром освіти.

Місто поєднує в собі історичні будівлі різних часів. Тут можна побачити велику кількість архітектурних пам'яток різноманітних стилів − найбільш розповсюджені з них готика та бароко. Місто оточене 12-ма старовинними фортецями, забудовами за часів Катерини II, які зв'язані між собою тунелями.

Гостей міста також приваблюють всесвітньо відомі фестивалі музики, танцю та образотворчого мистецтва, музейні колекції, художні галереї.

КУТАЇСІ, Грузія. Містом-побратимом для Харкова Кутаїсі став 23 серпня 2005 року. Того ж дня було підписано угоду про співпрацю в торговельно-економічній, науково-технічній і гуманітарно-культурній сферах. Кутаїсі − столиця Західної Грузії, історично друга столиця країни. Давня столиця Колхідського і Імеретинського царств Кутаїсі вважається одним з найбільш своєрідних міст країни.

444

Промисловий потенціал цього міста складають автомобільний і тракторний заводи. Окрім цього з 2012 року в Кутаїсі розташовані уряд та парламент Грузії. розміщені у дуже сучасних будівлях – витворах найновішої архітектурно-дизайнерської думки.

Для гостей міста цікавою є мальовнича набережна Ріоні з «висячими верандами», Історико-етнографічний музей, Будинок-музей А. Г. Цулукідзе, Будинок-музей С. П. Паліашвілі, Картинна галерея і знамениті руїни собору Богоматері (храм Баграті, X-XI ст.), в якому був коронований цар Грузії з династії Багратіонів - Давид IV Будівельник (пам’ятка Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Сховати метелика