Виставка дитячих виробів і малюнків «Яким я хочу бачити цей світ», 26 січня-09 лютого 2012 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка дитячих виробів і малюнків «Яким я хочу бачити цей світ», 26 січня-09 лютого 2012 року

Лише у дитинстві можна кататися на веселціВиставка дитячих творчих виробів і малюнків «Яким я хочу бачити цей світ» 26 січня відкрилася в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Юні творці – хлопці з обмеженими можливостями та позбавлені батьківського піклування.
На виставці представлено більше сотні робіт. Тут і картини, створені незрячими малюками за методом Брайля, і намальовані пальчиками дітьми з порушеннями опорно-рухової системи, а твори дітей, що не чують відрізняються насиченістю деталями.
«Діти, що не чують, помічають дрібниці і деталі, на які ми навіть не звертаємо уваги, тому їхні картини ретельно промальовані, в них виражено не тільки те, що оточує цих дітей, але і які почуття і емоції у них викликають ті чи інші образи»,– пояснює викладач праці, кераміки та малювання обласного навчально-виховного комплексу для дітей з порушеннями слуху Вікторія Лупандіна.
Так, на малюнку 9-річної учениці 2-го класу Насті Гльози можна роздивитися всі деталі їхнього шкільного двору і околиць: тут і дитячий майданчик для ігор, і улюблені друзі. Крім малювання дівчинка захоплюється танцями, мімічною піснею, нещодавно пішла на легку атлетику.
Роботи дітей, що не чують, кажуть фахівці, відрізняються особливо яскравими фарбами. А ось на малюнку 15-річної Олександри Артеменко можна побачити три фігури дівчат в різних образах. Так вона проілюструвала свій вірш про боротьбу добра і зла.
«На першому плані стоїть звичайна дівчинка. А за її спиною в образі дівчини в чорному – зло, в білому – добро. В принципі добро і зло – це те, з чим ми стикаємося щодня. А ось що переможе, добро чи зло, залежить від нас самих: якщо ми будемо звертатися до інших людей з доброзичливістю, то і вони будуть відповідати нам тим самим»,– каже Олександра.
Вона потрапила в спеціалізовану гімназію-інтернат для сліпих дітей ім. Короленка у 4-му класі. До цього навчалася у звичайній школі, але раптово різко став падати зір, і зараз цей процес стрімко прогресує. Всі свої внутрішні переживання дівчинка стала втілювати у віршах і малюнках. Говорячи про майбутню професію, Олександра зізнається:
«Хочу бути сценаристом в міжнародній організації реслінгу».
Шестикласниці Настя Потапчук і Катя Науменко з цієї ж школи представили на виставці свої в'язані іграшки: пінгвінів на крижинці і божу корівку. Крім рукоділля дівчинки серйозно займаються музикою і танцями.
«Сьогодні у нас дуже зворушлива подія,– зазначила під час відкриття виставки директор Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко.– Ця виставка змушує нас, дорослих, зайнятих щоденною метушнею і турботами, на мить зупинитися і задуматися про те, як ми живемо, куди поспішаємо, чи в правильному напрямку йдемо по життю. І тільки чисті душі дітей можуть дати відповіді на ці питання. Вони можуть в малюнку висловити і те, що їх радує, і те, що засмучує. І ми повинні про це замислитися».
А допомогли відкрити виставку гітарист Юстас Лаврусенко та учасники шоу-проекту «МАЙДАН'S» – діти з театру пластичної драми обласного палацу дитячої та юнацької творчості (керівник Наталя Майорова), що показали в танці бажання дітей піклуватися про планету Земля.
Виставка проводиться в рамках міського соціального проекту «Єдина соціальна мережа». З неї стартує міжнародний проект Kids 'Republic (Всесвітній дитячий і молодіжний парламент), його мета – об'єднати дітей та молодь з різних країн, сприяти розкриттю та розвитку їх творчих здібностей. Все найближчим часом вібудеться конкурсний відбір робіт на тему «Яким я хочу бачити світ» серед усіх шкіл Харьковскьої області.
Організатори заходу: Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, Благодійний Фонд «Artworld» і Департамент праці та соцполітики міськради.
На виставці експонуються роботи дітей та молодих людей з Центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів та інвалідів дитинства «Промінь»; Харківської обласної спеціальної гімназії-інтернату для сліпих дітей ім. Короленка; Харківського обласного спеціального загальноосвітнього навчально-виховного комплексу для дітей з порушеннями слуху; Харківського дитячого будинку «Сім'я»; Харківського міського центру реабілітації молодих інвалідів та членів їх сімей «Право вибору».
Виставка буде проходити до 9 лютого. Адреса експозиції: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставковий зал 2-го поверху. Години роботи: з 10.00 до 17.30 (понеділок – субота).

Побачити експонати виставки можна у віртуальній галереї тут

Сховати метелика