Виставка живопису та графіки «Рєпінський пленер-2012», 4 вересня - 1 жовтня 2012 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка живопису та графіки «Рєпінський пленер-2012», 4 вересня - 1 жовтня 2012 року

Виставка У центрі культури та мистецтва 4 вересня 2012 року відкрилася виставка живопису та графіки «Рєпінський пленер-2012». Кращі пейзажі та портрети пензлів учасників XIII Міжнародного рєпінського пленеру вперше виставлені в Харкові.

Алла Сазонова«Наш великий земляк, знаменитий художник Ілля Юхимович Рєпін мріяв, щоб його батьківщина, місто Чугуїв, стало центром образотворчого мистецтва, і ми, таким чином, здійснюємо його мрію»,– наголосила під час відкриття експозиції заввідділом виставок Чугуївського комунального закладу культури «Імідж» Алла Сазонова.

Недарма художники називають її мамою Рєпінського пленеру, а один з учасників нинішньої виставки чугуївський художник Сергій Коморний представив у цій експозиції портрет Сазонової, який сам він визначив як імпресіоністичний. Алла Сазонова стояла біля витоків цього незвичайного явища, яке вперше відбулося у 2000 році.

Алла Сазонова«І боляче, і смішно згадувати той перший пленер,– говорить Алла Сазонова.– Я тоді ще очолювала Чугуївську художню галерею, мене викликав тодішній мер Чугуєва і доручив провести пленер, мені все доводилося робити на дотик. Скільки часу щодня присвячувати етюдам, чи робити між ними перерву на обід? Всі ці нюанси потрібно було вивіряти, я дивилася, ага, ось художники вже втомилися, тепер їм потрібно підкріпитися. Були ситуації, які тепер, звичайно, здаються курйозними, але тоді, я пам'ятаю, навіть плакала. Ну, наприклад, саме під час пленеру в Чугуєві відключили гарячу воду. І я повела учасників пленеру до лазні, а це бомонд, але робити нічого, митися треба, пішли вони, а я просила, щоб воду гарненько прогріли, але що банщикові якісь художники, вода там була, звичайно ж, практично холодна, і, уявіть, вилітає з цієї лазні заслужений художник Росії Шадрін, сварить мене... А з транспорту у нас була одна вантажна «Газелька», ми маститих садили на кілька сидінь, а решту і самі набиваємося у вантажний відсік, розсаджуємося на етюдники».

Сергій КоморнийТепер, звичайно, все не так. І новий готель в Чугуєві побудували, куди не соромно запросити навіть іноземців, і новий, сучасний автотранспорт, та й всі деталі проведення пленеру відточені.

Виставка «Рівень дуже високий,– упевнений чугуївський художник Сергій Коморний.– Мені є з чим порівнювати, я бував на подібних заходах і в інших містах України, і за кордоном. Тут все продумано до дрібниць. Всі три тижні розписані як по нотах. Створюється унікальна можливість для художників і вибрати краєвид, і попрацювати, і подивитися, як працюють колеги. Серед учасників половина молодих, хто вперше приїхав на цей пленер, половина вже бувалих, маститих. Є можливість обмінятися досвідом, у молодих почерпнути свіжий погляд, у досвідчених піднабратися майстерності. Але головне – організаторам вдається занурити всіх у дивовижну атмосферу рєпінського духу».

Виставка На питання, а що ж таке – рєпінський дух, Сергій Коморний, у якого художня майстерня розташована в 50 метрах від майстерні самого Рєпіна, відповідає так: це – міць генія, це – кураж.

«Зазвичай підсумком пленерів є етюд, але саме харківська школа славиться тим, що у наших художників за 2-3 сеанси практично виходять готові роботи,– говорить Сергій Коморний.– Російські колеги за це навіть називають нас півдняками, натякаючи на такий наш південний темперамент, що ми так всі експресивно робимо, в одному пориві».

Артем ТолстихНезважаючи на підкреслену реалістичність пленерного напрямку живопису, все ж з'являються тут і автори, що працюють в незвичайних техніках. Приміром, триптих харківського живописця Артема Толстухіна «Соняшники», написаний олією на полотні, виглядає, ніби виконаний з металу.

Відвідувачі залишали відгуки«Цю техніку я називаю декоративно-графічним живописом,– розповідає автор.– Є кілька моїх знайомих художників, що працюють приблизно в такому напрямку, ми навіть наше об'єднання так і назвали «ДЕГРАЖ». Правда, поки що пробитися нам не вдається, ніхто із спонсорів особливо не цікавиться розвитком нашого мистецтва. І дивно, бо це більше інтер'єрний різновид живопису, який, здавалося б, повинен користуватися попитом».

Артем за освітою дизайнер, тому він сміливо експериментує з живописом, і розробив уже три види авторської техніки, що припускає нестандартну роботу з фактурами і дозволяє, таким чином, створювати незвичайні картини.

Виставка На виставці «Рєпінський пленер-2012» представлені полотна заслужених художників України Олександра Чередниченка (Суми) та Леоніда Заборовського (Чернігів), заслуженого художника Росії Євгена Щеглова (Воронеж), художників Євгена Єгорова (Харків), Євгенія Кострюкова (Воронеж), Анастасії Калюжної (Керч), Світлани та Романа Набутовських (Київ), Артема Толстухіна (Харків), Володимира Радковського (Донецьк) і Сергія Коморного (Чугуїв). Побачити роботихудожників-реалістів найвищого рівня (адже відбірковий конкурс для участі у пленері рік від року все зростає) можна до 1 жовтня за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62 (виставковий зал 2-го поверху). Час роботи з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.

Рєпінський пленер - 2012Довідка. Міжнародний рєпінський пленер – це мистецький захід, який щорічно проводиться в м. Чугуєві для розвитку і популяризації реалістичного напряму в сучасному образотворчому мистецтві, створення умов для творчого спілкування, обміну досвідомхудожників-реалістів – представників різних міст і країн, виявлення та підтримки молодих талановитих художників, формування унікальної колекції робіт учасників Міжнародних Рєпінських пленерів, адже кожен з них передасть до фондів Чугуївськогохудожньо-меморіального музею І. Рєпіна дві етюдні роботи, написані під час пленеру.
У 2012 р. пленер проходив з 14 липня по 5 серпня, вперше крім 10 художників був і 11-й учасник – мистецтвознавець, який все відбувається протягом трьох тижнів фіксував на фото- і відеоапаратуру, докладно висвітлював усі події пленеру в друкованих ЗМІ. В рамках пленеру проводилися майстер-класи для учнів дитячої художньої школи, молодих художників тахудожників-аматорів. Художники взяли участь у благодійній акції «Картина в подарунокдітям-сиротам».

 

Сховати метелика