Фотовиставка переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Фотовиставка переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини»

DSC 0156


23 серпня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося урочисте відкриття фотовиставки переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини», присвяченої Дню Незалежності України, Дню Державного Прапора України, Дню міста Харкова, організованої Обласним організаційно-методичним центром культури і мистецтва, за підтримки Управління культури та туризму Харківської обласної державної адміністрації. На виставці представлено 50 кращих конкурсних робіт від 10 переможців 1 етапу конкурсу.


Під час відкриття виставки відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу театральної фотографії «5-та стіна. Театри Харківщини», у відповідних номінаціях.




DSC 0156 copy


23 серпня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося урочисте відкриття фотовиставки переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини», присвяченої Дню Незалежності України, Дню Державного Прапора України, Дню міста Харкова, організованої Обласним організаційно-методичним центром культури і мистецтва, за підтримки Управління культури та туризму Харківської обласної державної адміністрації. На виставці представлено 50 кращих конкурсних робіт від 10 переможців 1 етапу конкурсу.


Під час відкриття виставки відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу театральної фотографії «5-та стіна. Театри Харківщини», у відповідних номінаціях.


Призові місця у номінації «Вистава»:


І місце – Погрiбна Катерина «Самотність удвох», Харківський академічний російський драматичний театр ім. О. С. Пушкіна, вистава «Ляльковий дім» 2017 р.;


ІІ місце – Корнющенко Маргарита «На межі двох світів», Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, вистава «Пер Гюнт» 2017 р.;


ІІІ місце – Деркач Ірина «Поява доброї феї», Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, вистава «Попелюшка» 2017 р.;


Призові місця у номінації «Портрет»:


І місце – Лошатинський Сергій «Генрих VIII», Харківський театр «Мадригал», вистава «Королівські ігри» 2017 р.;


ІІ місце – Деркач Ірина «Артистка хору Карапуца Олена», Харківський академічний театр музичної комедії, вистава «Витівки Хануми» 2017 р.;


ІІІ місце – Бєлозьоров Анатолій «Спогади», Харківський державний академічний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка, вистава «Two-Step на валізах» 2016 р.


Призові місця у номінації «Закулісся»:


І місце – Корнющенко Маргарита «Театральне задзеркалля», Харківський театр для дітей та юнацтва, вистава «Золотоволоска» 2017 р.;


ІІ місце – Зеленська Дар’я «Сон, довжиною у життя», Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, вистава «Stabat Mater» 2015 р.;


ІІІ місце – Деркач Ірина «В очікуванні. Народний артист України Рубінський Олексій та артист театру Бойко Олексій», Харківський державний академічний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва, вистава «Чортів млин» 2017 р.


DSC 0184 copy copy copy copy copy


Для визначення переможців конкурсу театральної фотографії «5-та стіна. Театри Харківщини» працювало журі, до складу якого у цьому році увійшли: Олег Анатолійович Яцина – начальник Управління культури та туризму Харківської облдержадміністрації – голова журі; Людмила Григорівна Омельченко – директор КЗ «ООМЦКМ»; Олена Вікторівна Григор'єва– провідний методист відділу сучасного мистецтва «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» (секретар журі); Віра Олександрівна Лагутіна – завідуюча відділом сучасного мистецтва «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ»; Олег Іванович Мальований – харківський фотохудожник, член спілки фотохудожників України, лауреат численних міжнародних премій; Борис Іванович Близнюк – харківський фотохудожник, директор Харківського фотоклубу, лауреат численних міжнародних премій; Ігор Миколайович Коваль – директор та головний режисер Харківського академічного театру музичної комедії.


За ініціативи Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації 2017 оголошено роком театру. В рамках даної ініціативи у цьому році був проведений конкурс театральної фотографії «5-та стіна. Театри Харківщини». Конкурс проводиться з метою популяризації театрів Харкова і Харківської області, жанру театральної фотографії, активізації творчої співпраці між фотографами та театрами, підтримки фотографів-початківців і сприяння їх професійному вдосконаленню у жанрі театральної фотографії. На виставці представлені роботи, виконані в наступних номінаціях: спектакль, закулісся, акторський портрет.


Не дивлячись на те, що в конкурсі брали участь безпосередньо театральні фотографи та ті, хто тільки почали випробувати себе у цьому жанрі, роботи виконані на досить високому рівні. На представлених фотографіях ми можемо побачити різні види і жанри театрального мистецтва: балет, драматичні спектаклі, оперету, експериментальні сценічні напрямки. Учасники конкурсу зуміли показати широкий зріз харківського театрального життя, з його великою різноманітністю і потенціалом, славною класичною традицією і новими несподіваними відкриттями.


DSC 0187


Сценічна театральна фотографія є одним з найскладніших жанрів фотографії. Фотографу постійно доводиться знімати в умовах обмеженого простору, частої зміни освітлення і динаміки сцен. Для авторів робіт, що експонуються на виставці «5-та стіна. Театри Харківщини», характерний пошук оригінальних композиційних і колірних рішень, вміння знайти виразний і емоційно наповнений момент. Не дивлячись на досить вузьку тематику конкурсу та виставки, роботи кожного фотографа різні за стилем, і мають певні авторські риси.


У портретних фотографіях авторам вдалося показати не тільки характерні особливості тих чи інших ролей, а й побачити під ними внутрішні індивідуальні світи акторів, ту тремтливість і максимальну щирість, з якою вони проживають життя інших людей під час театрального дійства.


Закулісся є своєрідною межею, переходом з ілюзорного сценічного світу в світ реальний. Це особливий простір, який існує за своїми статутами і правилами. Завдяки роботам, які представлені на виставці, можна відчути дивовижну атмосферу непомітної і прихованої від очей глядача частинки театру, що грає велику роль в його житті.


Безсумнівно, театральна фотографія має документальну особливість, здатну на довгий час зберегти в пам'яті неповторні миті вистави – недовговічного явища, націленого на сприйняття тут і зараз, що воскрешає в пам'яті яскраві емоції і переживання, отримані під час його перегляду.


Але для того, щоб вийти за рамки звичайної репортажності та привнести в фотографію художню складову, необхідно мати особливу майстерність, адже за допомогою фотографії можна не тільки фіксувати реальність, а й переосмислювати її, додавати нові ідеї, і навіть – створювати іншу автономну реальність. Автори виставки «5-та стіна. Театри Харківщини» з успіхом втілили цю задачу та довели, що театральна фотографія не є лише документальним доповненням до вистави та може існувати і як окремий об'єкт мистецтва, що представляє власну естетичну і концептуальну цінність.


4-та стіна, що розділяє сцену і глядача, також, як і 5-та стіна, яка розділяє глядача і двовимірний простір фотографії, можуть бути бар'єрами лише на фізичному плані. Будучи відкритими до дивовижного мистецтва театру, і пропускаючи його історії через себе, ці бар'єри можна легко зруйнувати, відкривши ворота у новий світ, нехай ілюзорний, але здатний знайти справжній непідробний відгук у душі людини.


DSC 0184 copy copy copy copy copy copy


Афанасьєв О.


Сховати метелика