Виставка живопису, графіки, скульптури сучасних художників «Образ дитини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка живопису, графіки, скульптури сучасних художників «Образ дитини»

 

IMG 8b32abe0f8ac038b35fe50a69211e9be V copy

З 7 по 23 грудня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва експонується виставка живопису, графіки та скульптури сучасних художників за результатами конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Образ дитини».

 

Виставка є своєрідним подарунком славетній художниці до дня її народження, яке святкується 10 грудня. Організована виставка Неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової і галереєю «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» та є далеко не першим їх спільним проектом.

 

Зінаїда Серебрякова (1884 — 1967) була визначним портретистом і створила чимало надзвичайно виразних, психологічно тонких і майстерно виконаних портретів сучасників. Дитячі образи в її творчості займають особливе місце: це і численні портрети власних чотирьох дітей (зокрема й харківські роботи «На терасі в Харкові» та «Картковий будиночок»), і чудові петроградські дівчата-балерини, і марокканські малюки та підлітки, і матері з дітьми та ін. Усі ці образи написані з такою любов’ю, що здається випромінюють тепло. «Зігріти» цим теплом сучасних митців і надихнути їх на таке ж уважне і радісне, як у творах Серебрякової, художнє сприйняття своїх юних друзів, рідних і знайомих, які мабуть не випадково ставали об’єктами зображення, було мрією організаторів конкурсу та виставки.

 

У конкурсі на честь визначної землячки взяли участь понад 50 художників, причому не тільки з Харкова, а й зі Львова, Києва, Москви, Одеси, Запоріжжя, Дніпра, Сєверодонецька Луганської обл., з м. Ясіня Рахівського р-ну Закарпатської обл.

 

На виставці представлено кращі живописні, графічні та скульптурні роботи, виконані у різних техніках. Привертають увагу як твори відомих майстрів (зокрема заслужених художників України Олександра Лисенка і Олега Лазаренка, професора Олександра Шила, Володимира Побєдіна, Марії Винокурової, Ніни Кібрік, Юрія Ямаша, Володимира Шандиби, Євгена Олексієнка…), так і молодих живописців, у тому числі студентів. Показово, що найбільш знаковою і «серебряковською» (хоча виконаною зовсім в іншій манері) журі визнало роботу молодої художниці з Запоріжжя Ольги Пічкурової. Ця картина не тільки прикрасила афішу виставки, а й задала усій експозиції надзвичайно ніжну, ліричну тональність. Відкриттям для харків’ян стануть незвичайні графічні роботи киянки Надії Курбатової, яка відійшла у вічність у молодому віці.

 

Виставка «Образ дитини» — це місточок і до Зінаїди Серебрякової, і до високого мистецтва, і до глядацьких душ. Це ковток Любові, такий необхідний нам сьогодні.

Сховати метелика