«Нескучний пленер - 2014» - виставка до 130-ліття з дня народження З. Серебрякової | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Нескучний пленер - 2014» - виставка до 130-ліття з дня народження З. Серебрякової

SerebriakovaЗ 2 по 17 грудня 2014 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» обласного центру культури і мистецтва експонуватиметься виставка, присвячена 130-літтю з дня народження Зінаїди Серебрякової.

Чим був «Нескучний пленер – 2014»? Зовсім не тільки «малюванням на свіжому повітрі» у найпривабливішому для кожного справжнього художника куточку Слобожанщини – селі Нескучному Харківського району Харківської області, де народилася, зустріла своє єдине на все життя кохання, народила двох дітей і створила всесвітньо відомі полотна Зінаїда Серебрякова (1884–1967).

Це була спроба подолати 130-річну відстань і акумулювати у собі час і простір, позначені причетністю до Вічності. Адже доторк до життя генія – завжди доторк до Вічності.

У 2014 р. відбувся не перший пленер у Нескучному, організований Неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової. Перший пройшов у 2012 р. і мав щасливу виставкову долю. Якщо у першому пленері узяло участь 30 осіб, то у другому – близько 200. Пленер 2014 р. включав у себе 3 одноденні виїзди і тижневе перебування у Нескучному. Він став міжнародним, оскільки у ньому, крім художників із Харкова, Миколаєва, Сум, Запоріжжя та деяких інших міст України, узяли участь московські митці. Програма його була насичена культурологічними заходами: мистецтвознавчими лекціями, дискусіями, концертами, майстер-класами, краєзнавчими пошуками.

Пленер був підтриманий адміністрацією Харківського району та керівництвом Харківської міської ради, Веселівською сільською радою, благодійним фондом «Дар».

Перші невеликі виставки-презентації пленерних робіт відкрилися у день пам'яті З. Серебрякової 19 вересня 2014 р. у клубі с. Нескучного та у Веселівській середній школі. 12 листопада 2014 р. з творами пленеристів ознайомилися школярі с. Липці, що знаходиться недалеко від с. Нескучного.

На виставці у галереї «Мистецтво Слобожанщини» представлені живопис, графіка, художні фото переважно відомих майстрів, таких як Ніна Кібрік, Володимир Оглоблін, Олександр Лисенко, Олександр Шило, Денис Чернов, Олексій Будник, Наталя Войценя, Станіслав Вовчук, Олександр Чемоданов, Борис Каган, Ольга Смоліна, Володимир Ратнер, Леонід Золотарьов, Олександр Смородін, Олександр Мосін, Сергій Радіонов, Юлія Чорнуха, Руслан Варламов, Наталя Горошко, Євген Олексієнко, Ірина Селіщева, Тетяна Романова, Наталя Чиженко, Ігор Лаптєв, Сергій та Олексій Лазареви та деяких інших, хоча є і твори молодих художників – Андрія Ключнікова, Олега Станічнова, Гліба Дьяківського, Марини Приходько, Ганни Булгакової та ін.

Протягом грудня 2014 р. ювілейні виставки за результатами пленеру демонструватимуться на кількох виставкових майданчиках, що дасть можливість оцінити і масштабність проекту, і художні здібності усіх його учасників.

У 2015 р. виставки за результатами пленеру у різних форматах пройдуть у Харківському художньому музеї, Пархомівському художньому музеї ім. П.Ф. Луньова та в інших культурних закладах Харківщини, а також помандрують за її межі, зокрема у Путивль.

Урочисте відкриття виставки – 2 грудня о 17.00.

Адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи).
Час роботи: ВТ-СБ, 11.00-19.00, без перерви.
Тел./Факс: (057) 717-10-40
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Дивитись виставку

Читати про виставку

Сховати метелика