Федосова Тетяна — ткацтво | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Федосова Тетяна — ткацтво

131120

Федосова Тетяна Георгіївна

Майстриня з художнього ткацтва, має велику колекцію авторських  тканих рушників.

Тетяна Георгіївна 1961р.н. народилась в м. Кролевець на Сумщині. Зараз мешкає у с. Безлюдівка, Харківського району.

Тетяна Георгіївна 13 років викладала ткацтво у дитячому гуртку Безлюдівського будинку культури. З 2019 року майстриня  не практикує ткацтво за відсутністю ткацького станку та майстерні.

Зростала Тетяна серед чудової природи Кролевеччини, серед картин, ескізів, технічних  рисунків на рушники, обладнання для ткацтва. Ткацтво було справою батьків. Вони й долучили Тетяну до цієї справи.

Тато - Соловйов Георгій Сергійович та мати- Соловйова Олександра Федорівна обоє закінчили Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва і за цим фахом працювали у Кролевецькому профтехучилищі, що тоді (50-80 р.р.) готували кадри для ткацьких комбінатів не лише України, а всього СРСР. Тетяна закінчила училище. Там вона навчилась  ткацтву, заправки станків на всі види ткацтва для перебірного, човникового, змішаного, що побутували у Кролевецькому народному ткацтві там же пізніше і викладала.

Головні мотиви візерунків її рушників - це квіти і кетяги калини або винограду, птиці, Богиня - Берегиня, традиційні млини в її індивідуальній інтерпретації. З окремих елементів Кролевецького народного ткацтва вона розробила власні: квітка калини, квітка гвоздики, український коровай, нових птахів, що нагадують казкову «Жар-птицю». На рушниках з традиційних мотивів: «Дерево життя».   Є в майстрині весільні рушники  та комплекти. Є рушники з  хліборобської теми: «Цар – колос», «Український коровай». Композиції її рушників або панно відрізняються стилістичною єдністю, досконалістю композицій, високою майстерністю виконання, тому що вона не тільки художниця, але і чудова майстриня - ткаля.

Творче кредо: єдність майстра й природи. Джерелом натхнення майстрині була і зостається українська природа, її несподівані дива - білі лебеді на заміському озері, червона калина серед сніжної зими, голуби у синьому небі.

У Тетяни є заповідна мрія. Вона натхненно мріє про те, щоб  краса кролевецького ткацтва повернулась у побут українців, мала своє життя  не тільки в музеях. Щоб виткані власноруч  речі створювало настрій  людям,  долучали їх до вічної краси природи. Дуже засмучує Тетяну відсутність умов для розвитку та збереження художнього ткацтва в Україні.

Поради та побажання від майстра:

Для початківців, що виявлять бажання займатися художнім ткацтвом, майстрині радить починати з витворення маленьких приємних речей для себе: узор на сорочку, маленьку сумочку, подарунок близьким.

 

131120 1

131120 2

131120 3

131120 4

131120 5

131120 6

Сховати метелика