Кравчинська Олена — писанкарство, валяння | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Кравчинська Олена — писанкарство, валяння

 16122020

Олена Кравчинська практикує  писанкарство та валяння.

У 2018 р. атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України – майстер народного мистецтва з писанкарства.

Працює у Височанській ДШМ викладачем образотворчих дисциплін.

Кравчинська Олена Володимирівна, 1978 р.н., народилась у Харкові, проживає у смт. Високому.

З дитинства цікавиться українськими звичаями та традиціями. Зокрема, вишивкою, якою її навчає бабуся Катерина Йосипівна. В 11 років вперше вишила з бабусею сорочку. З 15-ти років керує гуртком-факультативом прикладного мистецтва у СШ №73. З цим захопленням майстриня у подальшому житті пов’яже свою професію. За першою освітою пані Олена вишивальниця - кружевниця-квіткарка.

По отриманні другої освіти, культурологічної, у Харківській державній академії культури (2002 р.), за фахом «Культуролог», викладач теорії та історії культури. Майстриня Олена переходить на новий етап своєї творчості у 2003 році, коли знайомиться з майбутньою наставницею з писанкарства –  Аллою Овчаренко, поступово опановує майстерність розпису яєць. Згодом, Олена знайомиться з Іриною Моїсєєвою, яка теж розкриває майстрині особливості писанкарства.

Пані Олена у своїй творчості використовує традиційну техніку розпису яєць, візерунки  робить з допомогою писачка та воску. Орнамент може бути різноманітним: геометричні фігури, елементи рослинного і тваринного світу.

Майстриня робить акцент на писанкарстві як сакральному явищі нашої культури. Важливим аспектом у її творчості є зберігання та відтворення традиційного розпису. Якщо вносити авторські елементи в розпис яєць, на думку майстрині, то це вже буде розпис притаманний до трав’янки або крашанки.

З технікою валяння майстриню познайомила Хоменко Віра у 2006 році. Олена Кравчинська відмічає, що техніка валяння дозволяє кожному автору бути оригінальним та вносити свою родзинку. Головне, аби вовна була якісна, та у процесі роботи була добре виваляна. З 2010 року Олена працює з вовною й постійно вдосконалюється. У техніці валяння рівняється  на Марину Климчук. У 2020 р. в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулась виставка художніх робіт валяних з вовни Олени Кравчинської та її учнів на тему: «Готуй сані влітку».

Стосовно долі цього виду мистецтва в Україні у майстрині є мрія про фінансову підтримку державою майстрів та про створення професійного учбового закладу саме з народного мистецтва.

Творче кредо, що надихає на творчість: «Немає Нічого Неможливого».

Професійні поради початківцям: «Ніколи не здаватися!».

Побажання Майстра до  читача інформації:  «Плекайте майстрів!».

1.     https://www.cultura.kh.ua/uk/component/content/article/3236

2.      https://www.cultura.kh.ua/uk/activities/modern-art/3149-azbuka-pisanok-dlja-ditej-majster-klas-z-pisankarstva-vid-oleni-kravchinskoyi

 

161220201

161220202

161220203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

161220204

 

161220205161220206

 

Сховати метелика