Кічкіна Альона — декоративний розпис, живопис, графіка | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Кічкіна Альона — декоративний розпис, живопис, графіка

Кічкіна Альона Миколаївна

Кічкіна Альона Миколаївна – художниця сучасного народного мистецтва.

Народилась і проживає у м. Харків.

Практикує декоративний розпис, живопис і графіку.

Вивчала психологію у Харківському національному університеті внутрішніх справ (1998-2001), китайську мову i живопис у Тяньзиньському Технологічному Університеті (2002 р., м.Тяньдзинь, Китай) та міжнародні відносини у Міжнародному слов’янському університеті (2004-2007). Після декількох спроб знайти себе, у 25 років Альона остаточно присвятила себе народному мистецтву. У 2012 році вона вступила до Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди на факультет художньої графіки (2012-2015). У 2017 – 2019 рр. навчалась у магістратурі у Харківській державній академії дизайну та мистецтв.

З самого малечку Альона зростала в оточенні мистецтва, адже її бабуся – Кічкіна Валентина Іванівна, була майстром з розпису, а тому постійно відтворювала розписи та орнаменти своєї батьківщини Калмикії. Саме бабуся надихнула пані Альону на художню творчість.

Свої знання та навички у народному мистецтві авторка вдосконалювала під час навчання в інших майстрів та художників. Так вона вивчала петриківський розпис у Вакуленко Тамари, живопис та графіку у Єфименка Дмитра і Вітязь Наталії. Пробувала працювати художниця і з декоративними розписами інших культур. Поступово вона почала поєднувати техніки декоративного розпису із живописом та графікою, надаючи своїм роботам східного колориту. Значну увагу у творчості вона почала приділяти ще й символічному світу своїх робіт. Таким чином, сформувався власний стиль мисткині, який поєднуючи у собі суміш символічного примітивізму, фолк-модерну та трактування сюжетів традиційної культури на сучасний лад, сьогодні найбільше тяжіє саме до сучасного народного мистецтва.

На думку самої авторки, головним посиланням у її творчості є перетворення стародавніх традицій на сучасне мистецтво зі збереженням народного духу та глибини.

Сьогодні, Альона Кічкіна продовжує розвиватися у сучасному народному мистецтві. Серед основних напрямків її творчості можна виокремити декілька: створення станкових робіт (картин з авторським розписом) і на їх основі виготовлення елементів декору, авторських хусток та іграшок. Основними сюжетами у творчості майстрині є яскраві птахи – пави, жар-птиці, півники, а також різні комахи – метелики, бабки, сколопендри тощо. Доповнюють цих яскравих персонажів не менш строкаті фантазійні квіти. Кольорова гама робіт авторки зазвичай варіюється від синьо-фіолетових до жовто-помаранчевих відтінків, що допомагає їй створювати незвичайні авторські розписи звичних образів. Особливої магії розпису майстрині надає додаткове використання сріблясто-золотистих кольорів, завдяки чому роботи ніби миготять золотом та сріблом. Зрештою, кожен декоративний виріб майстрині виглядає не просто етнічно, але й по-справжньому вишукано та сучасно.

Твори Альони Кічкіної неодноразово експонувались на персональних та групових виставках. Зокрема, серед персональних виставок слід виокремити її виставки «Мальовничо!» (галерея «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ», м. Харків, 2016 р.), «Птахи та Квіти» (Історичний музей, м. Харків, 2016 р.), «Мальовничий Вінок» (Будинок Вчених, м. Харків, 2017 р.), «Погляд на Традицію» (Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, м. Харків, 2017 р.). Серед групових виставок авторки можна відзначити її участь як у Всеукраїнських виставках – «Кращий твір року» (м. Київ, 2013 р.), «Петриківський Календар» (м. Київ, 2015 р.), «З Петриківкою у Серці» (м. Київ, 2015 р.), «0 без палички» (Єрмілов Центр, м. Харків, 2015 р.), «Ботаніка» (галерея «Лавра», м. Київ, 2016 р.), а також ряді міжнародних виставок – «Πετρικίβκα — τα χρώματα των παραδόσεων» (м. Афіни, Греція, 2013 р.), участь у виставці баварських художників в «Kulturpavillon Munchen» (Німеччина, 2015 р.), участь у збірній виставці в м. Лутракі (Греція, 2016 р.), «PassaggioinLaguna» (Galleria Art Studio LoretaLarkina, Венеція, Італія 2019 р.), «Greek accent: Ukrainian vision» (PurPur Gallery, м. Ламія, Греція, 2019 р.) тощо.

Творче кредо:

«Без мистецтва і творчості цей світ був би тьмяним!» – ділиться мисткиня, адже «у моїй голові, як і в кожного художника завжди є мільйони ідей, а я їх всього лише сортую. До того ж ці ідеї пов’язані не лише з творчістю, але завжди лише з творенням. Я вигадую від одного до кількох десятків варіантів на будь-яке завдання у житті, яке мені потрібно вирішити. Так я чинила завжди, навіть коли творчою людиною себе не вважала і займалася більш прозаїчними справами. Але виявляється у цілком побутових речах творчість саме і проявляється найбільше, бо впорядковувати свої щоденні справи, щоб вони складалися у таку собі стрічку творчого життя, і є станом потоку, якого прагне кожна людина, хоч і називається це по-різному: досягнення, звершення, розвиток, творення, творіння, одним словом ми створюємо свою планету самі та своє призначення на ній. Ось у мене стійке відчуття, що я саме створюю свій творчий настрій і свій стиль, а не шукаю його. Адже шукати сенсу неможливо, його можна лише створити. Неможливо знайти те, чого ще немає. А ось винайти – легко! І я винаходжу. Кожен день. Щось нове, свіже, незвичайне. Дивлюся з подивом на традиційні форми звичних предметів і обираю ті, що змушують мене захоплюватися ними. Так, у мене виходять найвиразніші та найяскравіші образи, які запам’ятаються точно і, які захочеться зберегти й передати іншим. А вже здатність побачити це буде даром для того, хто зрозуміє і з ким я поділюся своїм внутрішнім світом, своїм потоком, емоціями та цінностями…»

Професійні поради початківцям:

пробувати нове і різне – техніки, напрями, стилі. Слід надихнутися тим стилем, який вам подобається. Тоді ж, на основі цього, у вас складеться певне бачення і розуміння своєї подальшої творчої діяльності.

Охочих дізнатись більше про її творчість, мисткиня запрошує слідкувати за її творчістю у соціальній мережі Instagram: https://instagram.com/kichkina_art

Матеріал підготувала завідувач відділом дослідження та відродження
декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності
КЗ «ООМЦКМ» Педан Наталія.

Сховати метелика