У фольклорній вітальні дітей навчили колядувати, водити "Козу" і грати в народні ігри | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 9 шт. )

У фольклорній вітальні дітей навчили колядувати, водити "Козу" і грати в народні ігри

Святий Миколай роздава слухняним діткам подарункиФольклорна вітальня «На Миколая», присвячена зимовим святам і традиціям народного християнського календарю, в день Святого Миколая 19 грудня відкрила свої двері для маленьких харків'ян. Такі незвичайні ранки пройшли в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Тут діти могли не тільки в доступній для них інтерактивній формі познайомитися з фольклорними традиціями Слобожанщини, але й пограти в народні ігри та отримати солодкі «миколайчики» від самого Святого Миколая.

У давні народні ігри сучасні діти грають з задоволеннямПрограма фольклорної вітальні була розрахована для дві вікові категорії учнів молодших класів. Кожній з груп були представлені різні способи презентації традиційного фольклору: за допомогою просвітницької лекції з елементами гри і майстер-класів, а також показом театралізованої постановки з включенням фольклорних виступів у сюжетну канву. У концертній програмі брали участь як дитячі, так і дорослі фольклорні та аматорські колективи.

Малята змогли залізти у шкуру КозиСамих маленьких навчили співати колядки та щедрівки юні артисти з дитячого фольклорно-етнографічного колективу «Мережка» Маріїнської гімназії № 6 м. Харкова (керівник Мирослава Семенова). Вони розповіли про те, як споконвіку святкували улюблені зимові свята і пограли з малюками в традиційні народні українські ігри: «Дрікмана», «Зайчика», «Подушечку». Найбільш удачливі гравці отримали сувеніри.

Що там наколядували?Але тут раптом прийшли колядники і привели із собою «Козу», яка викликала особливе захоплення малюків. І хоча «тварина» намагалася буцати маленьких глядачів, але вони не злякалися, а весело сміялися, оскільки з-під «козячої» шкурки, зробленої з мішковини, визирала рука, що тримала „козячу" голову, учасника фольклорного колективу «Муравський шлях» обласного центру культури і мистецтва (керівник заслужена артистка України Галина Лук'янець). Узнати, для чого і як робиться „Коза”, а також залізти у її шкуру змогли і маленькі добровольці з глядацького залу. Після водіння «Кози» та співу колядок дорослі артисти цього колективу, які у фольклорних експедиціях вивчали народні слобожанські традиції, пограли з малюками в ще одну автентичну гру «Хрон».

Казка про Святого МиколаяА трохи старші діти побачили концертно-театральну казку-фантазію про Святого Миколая, помічницею якого була маленька зірочка. Вона світила всім і робила добро, що дуже не подобалося темним силам, і тоді маленький бісик напав на зірочку і вона впала вниз. Але її знайшли діти, привели додому, відігріли біля печі, і вона знову стала допомагати Святому Миколаю творити дива.

Постановку представили учасники дитячої естрадної студії «Алігатор» (керівник Людмила Капліна), а в її сюжет були включені виступи дитячого фольклорного ансамблю «Веселик» Харківського міського Палацу дитячої та юнацької творчості (керівник Олена Кудрявець) і фольклорного колективу «Стежка» університету мистецтв ім. Котляревського (керівник Ірина Романюк).

Артисти дитячого фольклорного ансамблю «Веселик»Студенти університету мистецтв виконали колядку про Миколая і показали один з варіантів обряду «Коза». Учасники «Веселика» пограли з дітьми в «Котів і мишок» і «Панаса».

А з-під козячої шкурки віночок стирчитьЗдавалося, грати в народні ігри, які захоплювали малюків і 100-150 років тому, сучасні малюки можуть годинами. Але варто було тільки сказати, щоб усі знову розсілися по місцях, як тут же маленькі гості проявили слухняність і принишкли.

Тому Святий Миколай - в стилізованому єпископському одязі, як він зображується на іконах, тут же прийшов до слухняних діточок і кожному вручив солодкі «миколайчики», вірніше, шоколадних Дідів Морозів.

 

Сховати метелика