Бюджетні установи культури відтепер звітуватимуть за всіма показниками культурного продукту | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Бюджетні установи культури відтепер звітуватимуть за всіма показниками культурного продукту

326864Семінар про впровадження програмно-цільового методу бюджетного програмування відбувся 11 квітня в обласному центрі культури і мистецтва. Його проводило облуправління культури і туризму для головних бухгалтерів та начальників фінвідділів бюджетних установ культури, мистецтва та освіти.

Харківська область приєднується до експерименту, який вже йде в Києві, Криму, інших регіонах Західної і Східної України.

«До 2015 року всі ми повинні перейти на програмно-цільовий метод бюджетного фінансування, - розповіла завсектором фінансово-економічної та кадрової роботи облуправління культури і туризму Олена Кощавець. - Поки ми будемо працювати і за старими правилами, і за новими, звітність здається і по старому, і по новому, а з наступного року будемо вже по новому здавати. Суть нововведення полягає в необхідності оптимізації планування, і через три роки у нас вже буде ідеальний варіант, коли план буде збігатися з фактом, зараз же протягом року вноситься дуже багато змін. І ще один момент: якщо досі фінансисти бюджетних установ звітували тільки по грошах, то тепер звітуватимуть ще й за всіма показниками нашого культурного продукту. Складність в тому, що змінюються повністю і коди програмної класифікації, змінюється звітність, яка здається організаціями, але, думаю, що наші спеціалісти впораються».

Олена Кощавець підкреслила, що отримати більше інформації і задати питання фахівцям можна на сайті інституту бюджету і соціально-економічних досліджень www.ibser.ua

Довідка. Програмно-цільовий метод допомагає виявити джерела ресурсів для виконання держпрограм, визначити їх ефективність, загальнодержавні пріоритети і обсяг коштів держбюджету, необхідних для реалізації цих програм. Ідея в тому, щоб зосереджувати увагу не тільки на можливостях бюджету, а й на тому, як найбільш ефективно їх використовувати з метою отримання конкретних результатів. Цей процес починається з зосередження уваги спершу на результатах, які необхідно досягти в державному секторі, а вже потім стає питання, які ресурси потрібно використовувати найбільш ефективно і яким способом. Вперше програмно-цільовий метод був введений в приватному секторі, це ідея американського власника автомобілебудівної компанії «Форд» Ліндона Джонсона, коли він був президентом США. У середині 1960-х міністр оборони США Роберт Макнамара застосував цю ідею в міністерстві. Потім цей метод стали використовувати у всіх міністерствах США. Як результат: бюджет став зрозумілішим і чіткішим, завдяки конкретизації завдань для кожної програми, яку передбачалося фінансувати з бюджету.

Сховати метелика