У центрі культури і мистецтва влаштували фольклорну «Ніч музеїв» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 5 шт. )

У центрі культури і мистецтва влаштували фольклорну «Ніч музеїв»

altПісні, танці, жарти, зібрані в різних регіонах Україні та Росії, у виконанні учасників фестивалю «Покуть плюс» звучали в ніч з 19 на 20 травня в обласному центрі культури і мистецтва. Недарма їх виконавців називають живими музеями, які зберігають не тільки пісенну спадщину, але і дивно красиві старовинні народні костюми, кожен з яких може стати музейним експонатом.

ПаветьеВоронеж«Жіночий костюм, в який одягнені учасники нашого колективу, складається з сорочки, паньови, завіси, кушака, нагрудних прикрас, головних прикрас - це або хустка, або кичка-сорока - така, як позолочена підковка, - розповідає керівник воронізького коллективу «Павєтьє » , доцент кафедри етномузикології Воронезької державної академії мистецтв Олександра Самотягіна. - Таке головне вбрання жінка одягає на другий день після весілля. Як у нас кажуть, без молотка, без сокири з дівиці зробили молодицю. Називається обряд сповивання, наречений і наречена сідають поруч, свашки чешуть волосся нареченої, розплітають на дві коси і надівають ось цей головний убір. В одних селах - це хустка, в інших - ось така сорока. І вона ходить в ньому до народження першої дитини, а altпотім змінюється колористика костюма. Сорочку зроблено з коноплі, вишивка називається «лічильна гладь» - чорним по білому, паньова (спідниця) - ткана з вовни, з накладною вишивкою, тканий пояс. Ці костюми Півдня Росії довоєнного часу. Вони збереглися, тому що у кожної дівчини до весілля у придане повинно було бути 12 паньов, сорочок, поясів, а оскільки потім вже з 20-30-х років стало все покупне, то це все зберігалося в скринях. У якихось селах дуже дбайливе ставлення, але інші говорили, війна була ж, паньови розпорювали і використовували як покривала. Але мені здається це ще й від стану людей, психології, духу того чи іншого поселення. У якихось областях взагалі не збереглося і пам'яті, які були одяг, пісні, ремесла. Це теж показник: в одних селах жили люди такі творчі, щось хотіли змінити, прикрасити своє життя, а інші ні».

Алексей ЗаяцУчасниця цього ж колективу Олена Білих аккампанує під час виступу на розписній дерев'яній тріщотці.

«Це вже ручна робота сучасних майстрів, але зроблена ця річ за древніми традиціями, розпис автентичний, так що цілком може стати експонатом музею», - каже Олена.

altТріщати на цьому інструменті в воронезькому колективі можуть всі учасники, і жінки, і чоловіки, а от заспівати жіночим голосом так, як це робить Олексій Заєць із села Фасова Макарівського району Київської області, мабуть, мало хто зможе. Незвичайна манера виконання і задушевність, автентична глибина і молодечий запал привернули увагу багатьох відвідувачів фольклорної «Ночі музеїв». Його костюм - теж унікальний - традиційні не тільки сорочка, білі полотняні штани, жилетка, а й постоли (лапті).

alt«Це лапті сплетені з лика по старовинних традиціях. Це не те, що зараз плетуть із соломи як сувеніри, у цим лаптям зносу немає, їх можна носити багато років», - каже Олексій.

Виконання народних пісень лише підкреслило духовний сенс, мудрість і глибину виробів майстрів народної творчості, виставлених в залах центру культури і мистецтва, де зараз проходить виставка «Україна етнічна». Автентичний дух фольклорного виконання заграв і в кованих квітах, і в глиняному посуді, що пахне медом, і в дерев'яних птахах, козаках, легендарних істотах, і в гобеленах, писанках, вишитих рушниках.

Тут же проходив майстер-клас різьбяра по дереву з Печеніг Михайла Редька, і всі відвідувачі могли взяти в руки інструмент і вирізати свою дерев'яну скульптуру.

Сховати метелика