Молоді учасники конкурсу фольклорного солоспіву довели журі до розпачу | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 6 шт. )

Молоді учасники конкурсу фольклорного солоспіву довели журі до розпачу

На фінальному концерті переможці Олексій Заєць та Катерина Овсієнкр заспівали дуетомВ рамках фестивалю традиційної народної культури „Покуть плюс" 19 травня у стінах Харківського центру культури і мистецтва відбувся молодіжний пісенний конкурс фольклорного солоспіву. У ньому взяли участь представники Київської, Хмельницької, Черкаської, Сумської, Волинської, Донецької, Харківської та інших областей України, а також гості з Росії. Боротьба за призові місця була настільки запеклою, що після прослуховування журі було у розпачі.

На початку конкурсу відбулося жеребкування. Кожен виконавець власноруч визначив номер свого виходу на сцену. Перед жеребкуванням член оргкомітету фестивалю "Покуть плюс" Галина Лук'янець пояснила умови проведення конкурсу та критерії оцінювання виступів. Учасники мали виконати по 2 пісні (акапельно або під акомпанемент), які б відображали фольклорну традицію заявленого регіону. Окрім цього, враховувалися співоча майстерність, манера виконання та зовнішній вигляд солістів (особливості костюмів, традиційні українські прикраси тощо). Вік виконавців мав бути від 16 до 35 років.

Згідно з жеребкуванням, відкрила конкурсні виступи студентка Харківського училища культури, учасниця фольклорного гурту "Слобожаночка" Мілена Дідова, яка акапельно виконала "Ой, горе тій чайці" та "Стояла сосна". Її глибокий голос та емоційна подача вразила присутніх в залі та членів журі. Але чим більше виходило виконавців, тим більше журі було у розпачі, бо всі солісти співали дуже гарно, і було важко обрати кращих.

Яскраві костюми (дівочі вишиванки, довгі кольорові спідниці, пишні вінки та прикраси й чоловічі традиційні вишиті сорочки, шаровари, лапті) різнобарвною палітрою відобразили особливості народного одягу майже усіх куточків країни.

Та й велика кількість виконавців, що продемонстрували свій талант у виконанні фольклорних пісень, значно ускладнила роботу журі, адже кожен конкурсант був несхожим на іншого і у чомусь унікальним. Після довгого обговорення було визначено переможців. На цьогорічному конкурсі їх аж 8, що свідчить про високий рівень виконання. А ось і імена переможців.

І місце посів Олексій Заєць із села Фасова Макарівського району Київської області, студент Київського національного університету культури і мистецтв, він є учасником фольклорних гуртів "Древо", "Кралиця", а також керівником колективу "Горностай", широкому загалу відомий як учасник українського проекту "Голос країни". Переможець конкурсу солоспіву продемонстрував цікаву та особливу фольклорну традицію Полісся.

ІІ місце поділили між собою Олена Кудрявець, керівник Харківського палацу дитячої та юнацької творчості, харків'янка Галина Слободенюк, учасниця фольклорного гурту "Веселка" ДМШ № 4 ім. Леонтовича та Катерина Овсієнко, студентка Київського національного університету культури і мистецтв, що представляла Драбівський район Черкаської області. І це при тому, що ще зранку, перед своїм виступом Катюша невтішно обливалася сльозами, бо захворіла на ангіну.

ІІІ місце посіли одразу чотири конкурсанти: Світлана Сотник, представниця Камінь-Каширського районного Будинку культури Волинської області, харків'янин Андрій Сидоренко, артист-вокаліст "Великого Слобожанського ансамблю пісні і танцю", а також Катерина Жук та Ольга Даниленко, обидві – учасниці фольклористичного гурту "Слобожаночка" та студентки Харківського училища культури.

Урочисте нагородження переможців відбулося наступного дня, 20 травня на очах великої кількості харків'ян під час концертної програми на головній сцені біля фонтану у саду ім. Шевченка. Багато мешканців Харкова, що цілими родинами прийшли у вихідний день прогулятися садом, змогли насолодитися стародавніми українськими піснями у виконанні молодих дівчат та хлопців-переможців конкурсу солоспіву.

„Нам нелегко було визначити переможців, адже кожен учасник вніс у конкурс свою "родзинку", поділився фольклорними надбаннями рідного краю і подарував частинку своєї душі, - зазначила член журі Галина Лук'янець. – Але сподіваймося, що наступного разу Харків радо зустріне ще більше талановитих та неповторних співаків-фольклористів".

Автор: Ганна Булавіна

Сховати метелика