Оголошено дрес-код фолкфестивалю «Сьогодні Купала, а завтра Івана»: вбрання з трави та квітів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Оголошено дрес-код фолкфестивалю «Сьогодні Купала, а завтра Івана»: вбрання з трави та квітів


kupala7 липня 2012 року можна зануритися у особливу атмосферу традиційного купальського свята: заспівати купальських пісень, навчитися спеціальним танцям, зробити купальські віночки та трав'яні атрибути, пострибати через вогнище та покуштувати справжніх купальських страв. Все це буде доступно у с. Сковородинівка Золочівського району на території музею Г.С. Сковороди, де відбудеться 9-й Регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана».
«Проводячи цей фестиваль, ми вирішуємо кілька завдань, - підкреслив сьогодні на прес-конференції тначальник облуправління культури та туризму Дмитро Кузнєцов. – Одне з них, звичайно, розвиток потенціалу творчих колективів Харківської області. З іншого боку, ми хочемо привернути увагу до музею імені Григорія Сковороди. Наша задача - створити якісний захід, щоб ця подія спричинила за собою розвиток всіх складових: туристичної галузі та інфраструктурних об'єктів, які знаходяться поряд з територією музею».
За словами директора центру культури і мистецтва Тетяни Іщенко, особливою родзинкою фестивалю стане саме тепла купальська атмосфера, яку створять організатори і учасники.
«Прекрасно, що дотримується традиція цього фестивалю, який сам по собі дуже цікавий, яскравий і барвистий, і має можливість залучити велику кількість гостей», - зазначила Тетяна Іщенко.
Заявки на участь у фестивалі подали вже 32 фольклорні колективи з 17 районів Харківської області. Це здебільшого гурти, що зберегли живі купальські традиції. Також буде певна кількість майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва, які представлять свою продукцію та проведуть майстер-класи.
«Такі фестивальні форми стають звичними, але цей фестиваль займає окрему позицію, бо саме природнє середовище дає можливість прив'язати події до традиційного свята, - розповідає керівник фольклористичного гурту «Муравський шлях» Галина Лук'янець, - Це не просто концертні виступи фольклорних колективів, це саме виконання традиційних, культурних, трішечки магічних стародавніх дій. Це школа виживання традиційного мистецтва за часів глобалізації, яка знищує традиційну автентичну культуру. Сучасні люди вже навіть не уявляють, що можна заспівати наживо, без усилювачів та фонограм, потанцювати під живі музики, і зробити власними руками дивні вироби з трави та квітів – купальські атрибути – дерева, Маринки, кукли, віночки. До речі, оголошується саме такий дрес-код: бажано, щоб вбрання відвідувачів цього фестивалю був з трави та квітів».
Конкурс купальської атрибутики є однією з фішок цього фестивалю. В тому числі оголошується конкурс і на купальські страви. Представники різних районів продемонструють рецепти, характерні для їхньої місцевості. Автентичність страв буде головним критерієм оцінювання для журі.
На ігровому майданчику цього року також чекають сюрпризи. Окрім традиційних народних ігор тут можна буде навчитися і елементам бойових мистецтв, зокрема і українських.
Фестивальна програма розрахована на один день 7 липня з 14.00 до 21.30. О 21.00 – пускання на воду віночків, хороводи навколо багаття на майданчику «Купальські хороводи» (галявина біля ставка) та святковий феєрверк «Купальська квітка».
Більш детально із програмою можна ознайомитись на сторінці фестивалю.

Сховати метелика