Оберегом «Печенізького поля» стала «господиня Веселушка» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Оберегом «Печенізького поля» стала «господиня Веселушка»

Господиня ВеселушкаСправжнім дивом народної творчості став майданчик «Диво-схил» на етнофестивалі «Печенізьке поле», де проводився конкурс скульптур із природних матеріалів «Печенізький оберіг». Відвідувачі фестивалю шикувалися в чергу, щоб сфотографуватися з гігантською «Курочкою Рябою», солом'яним бичком, що мукає, лісовиком, Івасиком-Телесиком верхи на лебеді, козаком Мамаєм, господиня Веселушка і багатьма іншими персонажами, майстерно виготовленими з соломи, кукурудзи, лози, рогозу, очерету, квітів, овочів і навіть пір'я.

Лелека Однією з умов конкурсу була колективна творчість. Народні умільці представили на мальовничому схилі на березі Печенізького водосховища не просто паркові скульптури, а справжні витвори мистецтва.

altНайоригінальнішою і майстерно виконаною журі визнало стоїть «Ізюмську господиню Веселушку», що стоїть на тлі тину, зроблену з лози та рогозу, одягнену в костюм з національним орнаментом, намиста її - з цибулин, ніс - з морквини, а губи - з гіркого перчику. Друге місце зайняв Козак Мамай, виготовлений нововодолазькими майстрами, з природних матеріалів були зроблені навіть складки його одягу. Третє дісталося солом'яній композиції «Параска і Палажка» з Вовчанського району.

alt«Вибрати було дуже складно. Спочатку ми обрали 7 найкращих скульптур, які справляли сильне враження з першого погляду, а потім вже з них визначали перші три місця, - розповідає методист центру культури і мистецтва Олена Булаєнко. - Третє місце ми дали за бездоганну техніку. Друге - за незвичність втілення. Козак Мамай - це традиційний український мотив, але зробити його з природних матеріалів - це практично неможливо, майстри здивували нас. Але хочеться відзначити й інші дуже достойні роботи. Думаю, якщо б у нас був приз глядацьких симпатій, то він дістався Сахновщанському «солом'яному бичку» з Мавкадерева, очерету, соломи й мотузок, виконаному дуже якісно, зі смаком, він навіть мукав, коли на нього сідали, у нього був вбудований механізм. Івасик-Телесик на лебеді - це просто ювелірна робота, у нього навіть ручки з пальчиками. Великобурлуцький район представив «Берегиню» з кукурудзи, вона зроблена в традиціях виробів з кукурудзи, це стародавнє мистецтво, і зробити з одного матеріалу таку вишукану скульптуру непросто. Фахівців вразила і гігантська alt«Курочка Ряба» з Кегичівського району, виконана з пір'я. Як вони це зробили? Просто диво. Шкода, що вона трохи не потрапила у стилістику конкурсу».

А роль вхідних воріт на диво-схил виконала гігантська парна лялька-мотанка, виконана у вигляді козака і його дружини.

alt«Ця композиція у нас йде поза конкурсом, - розповідає директор центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. - Її автор - харків'янка Ірина Шегда - дуже талановита майстриня. Ця композиція - триметрова. Звичайно, це мотанка в стилі Ірини Шегди, яка змогла поєднати традицію і сучасність. Тобто пропорції композиції осучаснені, але при цьому дотримані всі правила виготовлення мотанок - без жодного шву».

Парна лялька-мотанка Ірини Шегди стала своєрідним символом цьогорічного фестивалю. Такі ж ляльки-мотанки, але набагато менших розмірів, Ірина Шегда виготовила спеціально для нагородження переможців у різних конкурсах народних майстрів, а також фольклорних колективів та виконавців, що проходили на майданчику «Музична застава» на «Печенізькому полі».

Сховати метелика