Під Харковом на Масляну з’їли сотні млинців та спалили 20-метрове опудало | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Під Харковом на Масляну з’їли сотні млинців та спалили 20-метрове опудало

Maslyana na Koropovyh Hutorah916 березня в селі Коропове Зміївського району відбулося традиційне народне гуляння «Масляна на Коропових Хуторах». В рамках свята пройшов фольклорний фестиваль зимово-весняного календаря «Святовид».

На мальовничому березі річки Сіверський Донець розгорнулося велике фестивальне дійство. Атмосферу народного гуляння створювали виступи фольклорних колективів на великій та малій сценах. Пісні лунали ще з-за річки та швидко налаштовували відвідувачів на святковий лад.

«Вже стало традицією, що на цій прекрасній гостинній зміївській землі ми проводимо гуляння, з якими зустрічаємо весну, - сказав Євген Савін. – Сьогодні чудова погода, тут збирається безліч людей з різних куточків нашого регіону – це говорить про те, що тут благодатна земля, яка вміє зустрічати гостей».

Maslyana na Koropovyh Hutorah7Дохристиянський міфологічний персонаж «Ярило», який символізує весну, пробудження сил природи та родючість, був переосмислений пекарськими підприємствами Харківщини, завдяки яким вдалося встановити своєрідний рекорд. Вони випекли 600 млинців та виклали їх на величезне блюдо діаметром у 5 квадратних метрів. Це диво-«Ярило» було презентоване кінними козаками. Потім ці ласощі передали до Зміївського дитячого будинку.

У фольклорному фестивалі зимово-весняного календаря «Святовид» взяли участь 19 кращих фольклорних колективів з усіх куточків Харківської області. Колективи не тільки співали веснянки, жартівливі та козацькі пісні й частівки, але й розповіли глядачам про прадавні традиції свята Масляної, а також влаштовували невеличкі театральні дійства.

Наприклад, ансамбль «Вербиченька» зробив наголос на християнській складовій свята. Колектив підготував сценку-сварку двох сусідок із щасливим кінцем, традиційним для Прощеної неділі, яка вінчає Масляний тиждень, діалогом: «Прости мені, Наталко! - Бог простить! - І в другий раз прости! - Бог простить, Іринко! - І в третій раз прости! - Бог простить!».

Maslyana na Koropovyh Hutorah6«А Прощений день прийде, поклонитися не лінь нам. Приходьте у неділю, просити будемо прощення», - продекламували учасники колективу.

Програма була насичена. Для гостей свята спортивну виставу підготував Запорізький театр козаків «Спас», працювали дитячі атракціони (кидання м’яча на влучність) та проводились народні ігри з перетягування канату та боротьби на колоді. Для любителів тварин працював контактний зоопарк. Його мешканцями були: чорна та руда лисиці, дикобраз, кролі, порося, гуси та кури. Травоїдних тваринок можна було нагодувати морквою та капустою, що видавалася на вході.

Для людей же основними стравами на святі були млинці з сиром та картоплею. А ось шашлик тут був явно недоречним, бо, як розповіли фольклористи, на Масляному тижні вже не можна їсти м’яса, недарма ж він є Масляним. 

Але центральним дійством свята стало спалювання найвищого в області опудала зими - заввишки у 20 метрів. Воно було зроблене с дерев’яних кріплень та соломи, трималося на мотузках, було прикрашене тканиною, тому горіло дуже швидко. 

Сховати метелика