Харків'яни відзначили Міжнародний день джазу п'ятигодинним музичним марафоном | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Харків'яни відзначили Міжнародний день джазу п'ятигодинним музичним марафоном

Big Band FestivalДо святкування Міжнародного дня джазу 30 квітня в Харкові пройшов ІІ Міжнародний фестиваль біг-бендів «Big Band Jazz». На малій сцені ХНАТОБу перед харків'янами виступили 6 джаз-оркестрів. Кожен джаз-бенд підготував програму виступу на 50 хвилин, в яку були включені джазові композиції без обмеження за стилями та напрямками: від класичного джазу до соулу, фанку і джаз-ф'южн. Концерт тривав цілих 5 годин з невеликими перервами.

Настрій на фестивалі було приголомшливим не тільки у глядачів, але і за лаштунками. Учасники колективів та організатори спілкувалися між собою, ділилися новинами і враженнями від фестивалю, молоді музиканти підтанцьовували в такт джаз-бендам, які виступали на сцені.

«Наш фестиваль - єдиний міжнародний джазовий фестиваль в Україні, - розповів організатор - керівник харківського біг-бенду ННІ Юрій Ковач. - Порівняно з минулим роком захід набирає обертів, адже в 2012-му було всього 3 джаз-бенду-учасника. Основна мета фестивалю - не конкурсні змагання, але обмін досвідом, встановлення професійних контактів між колективами. Необхідний майданчик для того, щоб кожен джаз-бенд міг показати колегам, на що він здатен».

Йоганн Себастьян Бах був ... джазистом?

Big Band FestivalКожен колектив вирішив показати найскладніші і найкрасивіші композиції зі свого репертуару.

«До сьогоднішнього виступу ми підготували кілька нових композицій, у тому числі «Gonna fly now» з соло-партіями на трубі, саксофоні та тромбоні, композиції каліфорнійського композитора Гордона Гудвіна, а також симфонію Баха в моїй авторській джазовій обробці, - розповів диригент донецького Big «Drive» Jazz Band Михайло Мартиненко. - Чому Бах? На його музику легко писати джазові аранжування. Німецького композитора навіть вважають першим джазистом. Торік у Німеччині пройшов цілий фестиваль музики Баха в джазовому виконанні».

Донецький колектив не раз зривав оплески глядачів під час виступу, як, втім, і біг-бенд Харківського державного цирку, який підготував запальну молодіжну програму з віртуозним соло на електрогітарі та саксофоні.

Особливо тепло харківська публіка приймала біг-бенд при Миколаївському вищому державному училищі. Незважаючи на недовгу історію існування та молодий вік учасників, цей колектив вже може похвалитися кількома перемогами на всеукраїнських джазових фестивалях. Молодий колектив співпрацював і виступав на одній сцені зі знаменитими джазовими музикантами Карлом Фрієрсоном і Сергієм Манукяном, а минулого року відкривав новий джазовий сезон у Миколаєві з молодою солісткою з Нью-Йорка Джазмейей Хорн.

Big Band Festival«Російського джазу» не існує

Єдиним іноземним колективом-учасником фестивалю став російський біг-бенд «No Comment» з Бєлгорода.

«Наш джаз-бенд існує при Бєлгородській обласній філармонії, на бюджетні кошти, - розповів диригент Володимир Уваров. - Він був створений у 2002 році, але багато учасників займаються джазом вже не один десяток років. Я, наприклад, «в темі» з кінця 60-х років. Ми виступали на одній сцені з такими зірками джазу як Анатолій Кролл, Ігор Бутман, Ніколас Бірд, Дебора Девіс та іншими. Ми граємо тільки американські аранжування Луї Армстонга, Гордона Гудвіна, Франка Сінатри... По-перше, це дає нам можливість запрошувати в Бєлгород американських солістів, виступати разом з ними, а, по-друге, в Росії так званого «російського джазу» не існує. Немає аранжувань, які за красою та складністю могли б зрівнятися з американськими».

Соліст бєлгородського колективу трубач Віктор Домашев у біг-бенді близько п'яти років.

«Я пожив якийсь час у Німеччині, там зовсім не так йдуть справи з джазовою музикою, як у Росії, - каже музикант. - Усі концерти, фестивалі, акції - єдиноразового, непостійного характеру, а значить, і брати участь в них можна тільки від випадку до випадку. Разові заробітки не дають ніякої стабільності. До того ж джазові музиканти в Німеччині рідко є постійними учасниками колективів. Зібралися, відіграли, і знову потрібно шукати, де заробити. Це дуже складно. У Росії в мене є постійна робота. Звичайно, платять менше, але стабільно. Мені вистачає (посміхається - прим.)».

Організатори сподіваються, що проведення Міжнародного фестивалю біг-бендів «Big Band Jazz» стане щорічною харківської традицією.

Захід пройшов за підтримки Обласного центру культури і мистецтва.

Довідка. В кінці 2011 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО (Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) на своїй 36-й сесії прийняла резолюцію, згідно з якою день 30 квітня, починаючи з 2012 року офіційно проголошений як Міжнародний День джазу. У зв'язку з цією датою силами ентузіастів Юрія Ковача, Каміла Шуаева та Олександра Огурцова, 30 квітня 2012 р. вперше в Україні був організований I-й Міжнародний Фестиваль джазових оркестрів «Big Band Fest».

Текст: Ріта Ізваріна
Фото: Валентина Бєлоусова

Відео з концертною програмою фестивалю

Відеоанонс фестивалю в програмі Харків-online

Сховати метелика