На розвиток культури і туризму Харківської області найближчі 5 років потрібно 300 мільонів гривень | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

На розвиток культури і туризму Харківської області найближчі 5 років потрібно 300 мільонів гривень

У найближчу п'ятирічку пріоритетними напрямками у розвитку культури Харківської області стане покращення матеріально-технічної бази закладів культури, подальша їх інформатизація, закупка музичних інструментів, розвиток туристичної інфраструктури. Обговорення проекту Програми розвитку культури і туризму в Харківській області на 2014-2018 роки відбулося 16 липня 2013 року на засіданні колегії Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Заступник директора Департаменту культури і туризму Тетяна Горових проголосила основні положення Програми, такі як: поліпшення матеріально-технічної бази об'єктів культури (особливо в селах), інформатизація та модернізація об'єктів культури, оптимізація мережі культурних установ, підвищення кваліфікації працівників культури. Вона підкреслила, що Програма розвитку культури і туризму передбачає фінансування як за бюджетні кошти, так і за рахунок пошуку зовнішніх джерел фінансування (зокрема, грантових програм). Однією з обов'язкових умов виконання Програми є бездефіцитний бюджет у сфері культури.

Реалізація Програми передбачає ремонт приміщень музеїв, бібліотек, будинків культури, закупівлю комп'ютерів та підключення їх до мережі інтернету, створення інформаційних інтернет-ресурсів для публікації інформації щодо культурних об'єктів, методична допомога та курси підвищення кваліфікації для працівників культури з районних центрів, в тому числі, комп'ютерні курси. У музейній сфері планується також створення єдиного реєстру музейних предметів.

Пріоритетним напрямком Програми є розвиток туризму у Харківській області, бо ця галузь набуває все більшого значення у соціально-економічному розвитку регіону. І для успішного розвитку цієї галузі, як зазначалося на засідані колегії, на завадить почати з вивчення досвіду успішних проектів у інших областях та країнах.

«У нас в Дергачівському районі існують і воєнно-патріотичні туристичні маршрути, і маршрут по храмам «З вірою в серці», але район практично не отримує доходів від цієї діяльності, бо туроператори діють здебільшого зовсім незалежно. Тоді як у наших сусідів у Бєлгородській області існує спеціальна структура ари адміністрації, без відома якої жодний туристичний маршрут не діє, - підкреслила начальник відділу культури і туризму Дергачівської райдержадміністрації Валентина Гузенко. – З іншого боку, у нас є багатий потенціал для розвитку зеленого туризму, і вже добре заявили про себе і «Українська садиба», і «Квітуча садиба», але це лише поодинокі приклади. Більшість бажаючих розвивати цей вид туризму не мають коштів на перший етап становлення. Тому без державної підтримки розвивати цю галузь неможливо. Саме цьому досвіду можна повчитися і у росіян, і у білорусів. Наприклад, у Грайворонському районі Бєлгородської області, де наразі стрімко розвивається туристична сфера».

Саме у цьому районі, за пропозицією Валентини Гузенко, заплановано провести одне із наступних засідань колегії Департаменту культури і туризму.

Також у наступні чотири роки можливі штатні скорочення серед працівників мережі культурних установ, зокрема, сільських та районних бібліотек, перетворення самих бібліотек на навчально-інформаційні центри там, де це виправдано невеликою кількістю населення та задля економії державних коштів.

«На реалізацію програми розвитку культури і туризму на найближчі 5 років потрібно 300 мільйонів гривень, - розказав директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. – Звичайно, це не додаткові кошти, вони будуть виділятися в рамках основного бюджетного фінансування».

Дмитро Кузнєцов підкреслив, що обговорення Програми розвитку культури і туризму в Харківській області на 2014-2018 роки триватиме до 1 серпня 2013 року, до цього часу ще приймаються пропозиції від місцевих органів влади та керівників закладів культури, і потім Програму буде винесено на затвердження найближчої сесії Харківської обласної ради.

Сховати метелика