Журі огляду-конкурсу народних талантів «Слобожанські передзвони» переглянуло біля 10 тис. учасників | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Журі огляду-конкурсу народних талантів «Слобожанські передзвони» переглянуло біля 10 тис. учасників


SPТакого повномасштабного огляду творчого потенціалу Харківщини не було більше 10 років. Про це 12 грудня 2013 року в центрі культури і мистецтва під час наради з керівниками районних відділів культури повідомила начальник відділу культури, мистецтва та навчальних закладів Департаменту культури і туризму Наталія Плотнік, яка брала участь у роботі журі під час двомісячного марафону у районах та містах Харківської області, які влаштували звітні концерти та виставки народних майстрів в рамках огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони».

«Для нас це був доречний привід проаналізувати стан цього сегменту культури стосовно того, що змінилося за останнє десятиріччя, чи збереглися колективи, чи працюють будинки культури, - підкреслила Наталія Плотнік. – Всього у області зараз налічується десь 44 тисячі представників народної творчості, що працюють при будинках та палацах культури, не враховуючи вихованців палаців дитячої творчості та музичних шкіл. За два місяці, у жовтні-листопаді, журі переглянуло творчість біля 10 тисяч учасників».

Наталія Плотнік підкреслила позитивну тенденцію, що у багатьох районах показали не лише тих, хто займається творчістю у районних клубних закладах, а й сільську культуру.

«Ми одразу побачили, де у голів місцевих рад є розуміння необхідності збереження закладів культури у селах, а де є проблеми, - підкреслила Наталія Плотнік. – Порадував нас у цьому плані Ново-Водолазький район, який представив цирковий жанр: студія працює в одному із сіл. І нехай той рівень, що показали дівчатка та хлопчики, поки що простенький, але найважливіше те, що в цьому селі дітей забрали з вулиці і долучають їх до мистецтва. Також ми побачили, що багато з відомих колись колективів, які традиційно показували дуже високий рівень виконання, збережені, і хоча їхні ряди трошки порідшали, але виконавські традиції залишись незмінними, їхні виступи, як і раніше, професійні».

Один з невтішних висновків аналізу: хореографічний жанр у області потребує більшої уваги.

«Особливо стосовно народної хореографії. Це питання актуальне і в світі того, що у лютому наступного року відбудеться обласний етап 4-го Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. Вірського», – наголосила Наталія Плотнік.

А презентація на всю країну культури Харківщини під маркою «Слобожанських передзвонів» відбудеться на початку травня 2014 року у рамках Всеукраїнського огляду-конкурсу аматорів та майстрів народної творчості, присвяченого 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка.

Нагадаємо, що обласний етап огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» відбудеться 15 грудня 2013 року: з 11.00 – виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва у Обласному центрі культури і мистецтва, а з 13.00 – гала-концерт в Обласному концертно-театральному центрі (колишня мала зала ХАТОБу).

Сховати метелика