Неформальна освіта та спілкування: для працівників культури області провели інноваційний семінар | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Неформальна освіта та спілкування: для працівників культури області провели інноваційний семінар

СемінарСемінар «Інноваційний підхід до планування, організації та проведення культурно-масових заходів» для начальників відділів культури та директорів Районних будинків культури пройшов 13 червня 2014 року в Областному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Захід проходив у формі неформальної освіти, був інноваційним за змістом і за формою проведення, включав інтерактивні ігри, лекцію-презентацію про тенденції у актуальному мистецтві та поєднання його з традиційним мистецтвом, заняття з нових форм дозвілля та психологічний тренінг.

«Цей семінар-практикум хотілося б сприймати як прагматичний практичний захід, що допоможе покращити роботу клубних закладів, - підкреслив у привітальному слові директор Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. – В теоретичних основах ми вже маємо певний досвід та розуміння, і зараз наша мета – детально розібрати практичні моменти, що нам заважає у роботі і як її покращити та оптимізувати. Успіх будь-якої справи криється у деталях, від яких і залежить плідність нашої діяльності загалом. Знаю, що у нас є проблема дефіциту спілкування між різними структурними підрозділами у сфері культури, тому з цього заходу, думаю, ми вводимо систему регулярного спілкування, обміну думками та корисною інформацією».

СемінарУчасниками семінару стали більше сорока робітників сфери культури області: начальники та методисти районних відділів культури, директори районних будинків культури.

Перша частина семінару була присвячена темі «Заповнення паспортів закладів культури клубного типу та складання рейтингових показників діяльності районів та міст у сфері «Культура».

В рамках другої частини семінару пройшло декілька заходів. На початку Юлія Кобенко, директор компанії «Іград», що спеціалізується на впровадженні нових форм дозвілля для широкої аудиторії, за допомогою своєї продукції познайомила учасників семінару з новим різновидом дозвілля, тобто з навчальними іграми, а аніматори провели тренінги, залучивши учасників семінару до ігор.

Лекція-презентація «Виклики сучасної культури. Традиційне і сучасне мистецтво у практиці роботи клубних закладів» була присвячена актуальному мистецтву та його особливостям, а також взаємодії традицій та інновацій в рамках мистецьких практик останніх років. На конкретних прикладах провідний методист ООМЦКМ Маргарита Ізварина пояснила, які провокаційні тенденції привалюють у сучасному арт-просторі, а провідний методист ООМЦКМ Олена Булаєнко розповіла, як саме взаємодіють між собою традиційне і сучасне мистецтво, і як це реалізується на прикладі українських мистецьких акцій.

СемінарНа секції «Інноваційний підхід до планування, організації та проведення культурно-масових заходів. Психологічний аспект» психолог та гештальт-терапевт Антоніна Демідова спровокувала учасників семінару розповісти, з якими психологічними і практичними проблемами стикаються працівники сфери культури на роботі, а також провела тренінг. Учасники семінару розділились на дві команди: «начальників» та «підлеглих». Останні повинні були придумати проект та переконати «начальників» посприяти в його реалізації.

Презентація під назвою «Різноманітність дозвілля як основа роботи РБК» провідного методиста ООМЦКМ Марії Забеліноїбула присвячена розгляду поняття дозвілля, а також обговоренню двох проектів для розгляду, а саме «Ігровий турнір» та «Наукове шоу».

В кінці програми учасники семінару відвідали «Музей Шоколаду» АВК», де для них провели екскурсію та дегустацію цукерок від шоколатьє.

Кожний програмний захід виявив живу зацікавленість учасників, потребу у професійному спілкуванні й обміні досвідом та інформацією, а також спонукав до узагальнюючої та проективної діяльності, задав неформальний та продуктивний тон співробітництва.

СемінарЦе відбувся лише перший етап в рамках нового трьох-модульного семінару за даною тематикою, де більше уваги було приділено саме інноваціям, необхідним при плануванні культурно-масових заходів у сфері дозвілля.

На прохання учасників семінару матеріали та презентації, які були використані у заході, будуть викладені згодом на нашому сайті.

Завантажити: Презентація "Виклики сучасної культури. Традиційне і сучасне мистецтво в практиці роботи клубних закладів"

Більше дивіться у відео-додатку

 

 

Фотографії з семінару

 
 

 

Сховати метелика