Вечір української пісні: в Центрі культури та мистецтва заспівали пісень села В`язова | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Вечір української пісні: в Центрі культури та мистецтва заспівали пісень села В`язова

 DSC 0734

   Шанувальники традиційної української пісні зібралися 17 квітня 2015 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (ООМЦКМ), де пройшов черговий концерт циклу, присвячений унікальним традиціям різних сіл Слобожанщини. Два вже відбулися: на одному співали Лиманських пісень, на іншому – пісні селища Польова. Організатором концерту виступила лабораторія досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ.

   Село В'язова Краснокутського району – далекий куточок Слобожанщини, що знаходиться на заході Харківської області. Це типове слобожанське село, а тому дослідження його фольклору дуже корисно для вивчення культури Слобожанського краю.

   У фольклористичних колах в'язівські пісні збирали та вивчали ще з 70-х років минулого століття. Саме у цей віддалений куточок на межі Харківської та Полтавської областей у 1976 році завітали з експедицією студенти Харківського державного інституту мистецтв. Вони не лише записали, а й зберегли ці записи для наступних поколінь. Майже через десять років студенти знову приїхали до цього села: аж дві експедиції відбулися у 1986 та 1988 роках. Обидва рази серед учасників була нинішній керівник лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ Г.В. Лук'янець.

DSC 0726   Захід вийшов дуже насиченим та інформативним. Розпочався він із виступу гурту «Стежка» ХНУМ    ім. І. Котляревського (керівник –  кандидат мистецтвознавства, завідувач університетської навчальної лабораторії фольклору І.А. Романюк). Колектив порадував виконанням колядок та щедрівок, особливо рідкісним варіантом, присвяченим святій Варварі.

   Великою знахідкою організатора фольклорної експедиції Г.В. Лук'янець стало інтерв'ю із старшими мешканцями В'язової, що не змогли особисто бути присутніми на концерті. Це дало можливість глядачам послухати пісні у виконанні справжніх старожилів села. З екрану жіночки поділилися традиціями святкування різних календарно-обрядових свят – Великодня, Благовіщення, Зелених свят, розповіли про весільні звичаї, різдвяні ворожіння, співали ліричних пісень.

   Фольклорний гурт «Муравський шлях» ООМЦКМ виконав старовинні чумацькі та козацькі пісні, вже забуті на цей час у В'язовій.DSC 0752

   Приємно відзначити, що молодь активно долучається до відродження традиційного українського фольклору. Об'єднавшись на базі сільського будинку культури, молоді люди з Краснокутського району створили гурт народної пісні «Воріття» та почали розучувати місцеві краснокутські пісні. «Декілька років тому ми з колегами вирішили організувати гурт, щоб відтворити традиційні пісні нашого краю. Вважаю, це дуже необхідною справою, адже нове покоління має знати свою традицію та історію. Спеціально для сьогоднішнього заходу ми вивчили три пісні» – розказує керівник колективу Микола Пазич.

   Дитячий фольклорний ансамбль «Веселка» ДШМ № 4 ім. М. Леонтовича м. Харкова (керівник – Ольга Воропаєва) виконав традиційні колискові та щедрівки, також спеціально підготовані до заходу.

   Зворушливою несподіванкою для всіх став вихід корінного в'язівчанина, який випадково потрапив на концерт разом із своєю сестрою. Він щиро подякував організаторам за зібраний матеріал, був приємно вражений піснями та розповідями односельців на екрані, де він впізнав своїх трьох сестер.

   Тож, можна сказати, що захід пройшов успішно. І повна зала вдячних глядачів була цьому підтвердженням.

Фотогалерея заходу:

Сховати метелика