Показ фільму про Віталія Куликова в галереї «Мистецтво Слобожанщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Показ фільму про Віталія Куликова в галереї «Мистецтво Слобожанщини»

DSC 0083

   7 жовтня 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбувся показ телевізійного фільму Олени Григор’євої «Віталій Куликов» (2015), про видатного українського художника, харків’янина Віталія Куликова. Показ фільму відбувся у рамках арт-проекту «Україна – це Я», що наразі експонується в галереї «Мистецтво Слобожанщини». Показ фільму є частиною великої харківської програми вшанування творчості та пам’яті митця, що триває цієї осені.

   Олена Григор’єва – харківська журналістка, телережисерка, авторка і ведуча програми «КультУРА» на 7 каналі. Авторка була особисто знайома із митцем і результатом їхньої співпраці стали кілька програм, присвячених творчості Віталія Куликова, виставкам його робіт, виданню у 2005 році альбому його робіт. Саме матеріали кількох випусків програми «КультУРА» стали основою для телевізійного фільму «Віталій Куликов». Одним із результатів співпраці із художником, і Олена Григор’єва тим фактом дуже пишається, стало те, що він створив дизайн заставки й оформлення програми «КультУРА».

   Протягом фільму «Віталій Куликов» глядачеві демонструються кадри відзняті у майстерні художника, на виставках його робіт, його інтерв’ю Олені Григор’євій. Віталій Куликов розповідає про свої погляди на творчість, мистецтво, естетику: «Образотворче мистецтво оперує символами, навіть те, що називається натуралістичним живописом, це також оперування символами. Я намагаюся оперувати саме символами, а не фотографічними образами, хоч фотографічні образи також можуть бути символами...»

   Віталій Куликов навчався у Харківському художньо-промисловому інституті на курсі Григорія Бондаренка, відомого учня не менш відомого російського авангардиста Кузьми Петрова-Водкіна. «Учень учня» так іноді називають Віталія Куликова, і він не тільки, не ображався, а й навіть пишався таким визначенням.

   Дослідники творчості Віталія Куликова визначають його малюнки, полотна й плакати, як дивні, незвичні, дуже відверті. А жіночі образи у його роботах навіть породили чутки про те, що художник не долюблює жінок. «Я не вважаю, що я їх[жінок] погано зображую. Навіть навпаки – ця цікавість до жіночого тіла, і взагалі до феномену жінки, на мою думку, пов’язана саме із любов’ю...Такі чутки існують у середовищі публіки, яка була вихована на соцреалізмі, на натуралістичній школі в живописі», − пояснює реакцію публіки на жіночі образи у своїх роботах Віталій Куликов.

   У фільмі про знайомство і співпрацю з Віталієм Куликовим, та про його творчість висловлюються: художники Вачаган Норазян і Павло Маков, укладач альбому робіт Віталія Куликова дизайнер Микола Шток, мистецтвознавець Олександр Шило та син художника, художник-ілюстратор Борис Куликов.

Показ фільму пройшов без участі автора фільму Олени Григор’євої.

   Культуролог Олена Дьоміна

Сховати метелика