Презентація концепції пішохідної туристичної зони в історичній частині Харкова | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Презентація концепції пішохідної туристичної зони в історичній частині Харкова

 peshehod

23 березня 2016 року в рамках історико-культурного проекту «РОДОВІД» та генеалогічної виставки «ДЕРЕВО РОДУ» в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва Харківська громадська організація «Товариство учасників руху» та громадська спілка захисту пішоходів «За безпеку пішоходів!» представили концепцію створення пішохідної туристичної зони у центральній частині Харкова.

− Дивно, що Харків, який позиціонує себе як сучасне європейське місто, до цих пір не має в своєму історичному центрі такої пішохідної зони , де б городяни і гості Першої столиці могли гуляти, відпочивати, милуватися об'єктами архітектури, призначати побачення, − говорить віце-президент ГО «Товариство учасників руху» Віктор Козоріз.

За задумом громадських активістів, Харківська пішохідно-туристична зона повинна охоплювати вулиці Квітки-Основ'яненка і Університетську, провулок Спартаківський, Університетську гірку, Покровський сквер і площу Конституції.

− Це, власне, територія, з якої починався Харків. Тут зосереджена найбільша кількість пам'ятників архітектури, в тому числі національного значення. Успенський собор, Олександрівська дзвіниця (яка до 2016 року була найвищим будовою Харкова), Покровський собор − найстаріша споруда, частина Університетської гірки − територія Харківської фортеці, історичний музей, комплекс університетських будівель, будинок купців Горяїнових, ім'я яких колись носила вулиця. Тут розташовувався перший Харківський колегіум, а потім − університет, по цих вулицях ходили Сковорода, Квітка-Основ'яненко, Каразін і, можливо , той самий легендарний засновник Харкова − козак Харько. Це нашарування культури в одному місці можна і потрібно використовувати, щоб оживити історію, зробити її частиною сьогоднішнього життя Харкова. Зараз це величезна історична спадщина не використовується на повну силу − центр міста не пристосований для проведення екскурсій, відвідування туристичних об'єктів, оскільки там багато транспорту, парковок, суєти, наголошує Віктор Козоріз. − У таких місцях не повинно бути шуму, загазованості, − говорить він. − Ми пропонуємо надати центру Харкова статус пішохідно-туристичної зони і зробити її одним з найцікавіших об'єктів міста. Але щоб ця зона могла приносити місту прибуток, а не просто пустувала без машин, її потрібно наповнити новим життям. Ми пропонуємо організувати там вуличну торгівлю, невеликі кафешки.

На думку громадських діячів, цей проект цілком реалістичний − облаштування пішохідної зони не вимагає значних капіталовкладень. А ще громадські працівники мріють перетворити вулицю Квітки-Основ'яненка в квітник. − У Харкові дуже багато креативних людей , які можуть своїми ідеями заповнити це історичний простір, − упевнений Віктор Козоріз. − Головне − щоб ця ідея була підтримана мерією.

Слід зазначити, що ідеї та пропозиції активістів були сприйняті більшістю публіки з прихильністю. Але прозвучала думка про те, що створити пішохідну зону в історичній частині міста без перенесення ділового центру в інший район буде вкрай важко. Тож можна зробити висновок, що презентація пройшла успішно, але потрібне біль широке обговорення з підключенням представників міської влади, провідних архітекторів, журналістів та широких кіл громадськості. І тоді, можливо, ми зможемо стати свідками перетворення центру нашого міста на туристичний центр європейського рівня.

Сховати метелика