Науково-практична конференція | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Науково-практична конференція

 DSC 0030 copy

20 травня 2016 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва розпочала свою роботу науково-практична конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації: родинні цінності і трансляція соціокультурного досвіду поколінь».

В кінці XX століття конференція була започаткована як складова Міжнародного фестивалю традиційної народної культури «Покуть». Вперше фестиваль відбувся у лютому 1996 року. У межах фестивалю, напередодні його проведення, завжди проводились фольклорно-етнографічні експедиції, за підсумками яких проходили науково-практичні конференції.  Під час роботи конференцій, науковці i досвідчені фахівці з різних регіонів України та з інших країн ділились досвідом, окреслювали коло проблем що заважали, та шукали шляхи збереження народного мистецтва.

Сьогодні, за певних об’єктивних обставин, фестиваль «Покуть», нажаль, не проводиться, але наукова конференція живе і проводиться щорічно. Щоправда акцент з практичної трохи більше змістився до наукової. Кожного року тема конференції отримує різне розширення і торкається широкого кола питань, у яких традиційна культура взаємодіє із сучасним світом і наповнює його певними смислами: це і питання культурної ідентифікації в інформаційному просторі, і питання розвитку музичного і декоративно-ужиткового мистецтва, і питання регіональних особливостей та розвитку туризму.

Цього року на конференції було розглянуто зв'язок  традиційної культури із збереженням родинних цінностей, спосіб передачі соціокультурного досвіду від покоління до покоління. 86 науковців виявили бажання, очно або заочно, взяти участь у роботі конференції. Серед них вчені, викладачі, музиканти, творчі митці та майстри народної творчості з Харкова, різних куточків України (Київщини, Полтавщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Дніпропетровщини, Рівненщини, Криму, Сумщини, Чернігівщини), а також із Молдови та Росії.

Урочисте відкриття конференції розпочалось із пісенного привітання народного ансамблю «Рідна пісня» (художній керівник Наталя Роман). Учасників конференції також привітав директор Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Олег Анатолійович Яцина, який підкреслив важливість збереження і розвитку традиційної культури у різних її проявах, запевнив, що Департамент культури і туризму завжди підтримував і буде підтримувати проведення цієї конференції і побажав науковцям і дослідникам плідної роботи.

Модератором конференції, за традицією останніх п’яти років, була Віра Миколаївна Осадча, кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедри українського народного співу Харківської державної академії культури. Саме вона стояла у витоків організації проведення цієї конференції і як завідувач лабораторії фольклору Харківського обласного центру народної творчості проводила фольклорно-етнографічні експедиції, за підсумками яких проходили науково-практичні конференції.

Серед питань, які розглядались на цьогорічній конференції − збереження родинних цінностей як феномен соціокультурної комунікації; репрезентація музичного фольклору як ефективний спосіб трансляції традиційної культури в умовах глобалізації; родинні цінності як складова національного менталітету та прояв самобутності культурного етносу; народні свята, звичаї та обряди − фактор передачі соціокультурного досвіду поколінь; репрезентація музичного фольклору як ефективний спосіб трансляції традиційної культури в умовах глобалізації; значення фестивалів, конкурсів та наукових конференцій для процесу популяризації традиційної культури і родинних цінностей; пріоритетні напрями використання музейної мережі, виставок та бібліотек на шляху зберігання та публічної демонстрації прикладів національної культурної спадщини; етноісторична трансформація та дисиміляція національних культур в сучасному світовому просторі та ін.

На пленарному засіданні із доповідями виступили директор Харківського театру для дітей та юнацтва Андрій Федорович Гапанович; доктор технічних наук, професор, проректор з міжнародного співробітництва Харківського національного університету радіоелектроніки Мурад Анверович Омаров; завідувач відділу Харківського художнього музею, член Національної спілки художників України Ольга Йосипівна Денисенко; доктор педагогічних наук, професор кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Ірина Миколаївна Трубавіна та ін. Після короткої перерви учасники конференції продовжили роботу у секціях.

Отже, підводячи підсумки, можна сказати, що українці за довгі віки сформулювали кодекс родинних цінностей, якими, можна гордитися і які звучать так: подружня вірність; піклування батьків про дітей; піклування дітей про батьків і старших у сім’ї; пошана до предків, догляд за їхніми могилами; взаємна любов і повага між батьками; злагода та довір’я між членами сім’ї; відповідальність кожного за інших членів сім’ї; здоровий спосіб життя; дотримання прадавніх народних звичаїв, охорона традицій; гостинність; багатодітність тощо. В усьому цьому віддзеркалюється менталітет нашої нації. І, безперечно, саме такі цінності допомагали їй, всупереч усім катаклізмам, не тільки жити, відбиваючи будь-які посягання на її свободу, а й натхненно творити багатющу культуру. 

 

 

                                                                                                                                                  Фотогалерея:

                                                                                                       

                                                                                                                           

 

 

                                 

Сховати метелика