Відбувся культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Відбувся культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава»

 122

22 липня 2017 року в смт. Коломак Харківської області відбувся культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава», присвячений святкуванню 330-річчя від дня обрання гетьманом України Івана Мазепи. Захід було проведено під патронатом губернатора Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної за підтримки Управління культури і туризму ХОДА, КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», громадської організації «Громадська Рада з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України», Коломацької районної державної адміністрації, а також Коломацької селищної ради. Цей захід – одна з визначних і масштабних подій не тільки для Харківщини, а й для всієї України, яка має значне соціокультурне, навіть історичне значення.

2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copyУвесь фестивальний день був надзвичайно насиченим та різноманітним. Відповідно до попередньо анонсованої програми, у першій половині дня

відбулося одразу декілька культурно-мистецьких заходів,  а саме: молебна служба у місцевому Свято-Воскресінському храмі за гетьмана, чиє ім’я довгий час було заклеймоване як зрадницьке – Івана Мазепу, відкриття у Коломацькому районному Будинку культури пересувної виставки Харківського історичного музею ім. М. Ф. Сумцова «Іван Мазепа. У вирі історії» та виставки плакатів студентів Харківської державної академії дизайну і мистецтва, презентація книги Олега Яцини «Ковалі російського шовінізму», проектів фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та «7 чудес світу» в рамках ярмарки-продажу книжкової продукції.3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Після офіційного театралізованого відкриття фестивалю «Гетьманська слава», розпочався концертно-розважальний блок «Гей, колись була розкіш-воля», у якому взяли участь близько 40 творчих аматорських колективів і сольних виконавців, які представили художню самодіяльність Харківщини, зокрема 22-х районів (Балаклійського, Близнюківського, Богодухівського, Борівського, Валківського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дергачівського, Зачепилівського, Зміївського, Золочівського, Ізюмського, Кегичівського, Коломацького, Красноградського, Краснокутського, Нововодолазького, Печенізького, Сахновщинського, Харківського, Чугуївського, Шевченківського), 3-х міст (Ізюм, Лозова, Куп’янськ) і  об’єднаної територіальної громади м. Мерефа.

4 copy copy copy copy copy copy copy copy copyОдночасно з концертом розпочалися показові виступи вихованців кінно-спортивної школи Харківської державної зооветеринарної академії, артистів театру реконструкції «Сталеве князівство» з театралізованими дійствами «Невмируща Слава» та «Козацька слава», а також гостей фестивалю з м. Запоріжжя – учасників козацького театру «Хортиця», які представили кінно-спортивну виставу «Запорізькі козаки».

Протягом усього фестивального дня працювали ігрові та розважальні майданчики для дітей, екопарк і фуд-зони, де кожний бажаючий мав змогу безкоштовно пригоститися польовою кашею. Понад 100 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з 25 районів  та  5  міст Харківської області, а також народні умільці з різних куточків України, зокрема міст Івано-Франківськ, Полтава, Дніпро, Кременчук, Світловодськ і Чернігів  долучилися до  створення  «Міста майстрів». Під час роботи виставки-продажу  відвідувачі мали змогу ознайомитися з  різноманітними витворами традиційної і сучасної народної творчості,  взяти участь у майстер-класах . Розмаїття робіт склало понад 30 різножанрових виробів: від традиційних вишитих  рушників, соломоплетіння, розпису, кераміки до творів сучасної народної  творчості  у вигляді сувенірів та ексклюзивних виробів ручної роботи, серед яких:  ляльки Тільда та м’яка іграшка, в’язані гачком та спицями серветки, сутаж, паперопластика, роботи у техніці канзаши, декупаж, мило з натуральних інгредієнтів тощо. Одну з найбільш цікавих експозицій виставки представили майстрині з м. Ізюм. Багатобарв’я робіт з простої соломки Галини Валовік: хоровод солом'яних ляльок, казкових баранів, птахів і коників, тематичні композиції на традиційні українські мотиви  гармонійно доповнили рушники з слобожанською орнаментикою  вишивальниці Марії Горенко.5 copy copy copy copy copy copy

Окрім концертних виступів та виставки-продажу виробів декоративно-ужиткового мистецтва, до уваги відпочиваючих були запропоновані оригінальні експозиції в якості конкурсних робіт на «Козацький курінь». У цьому конкурсі взяли участь талановиті працівники культури Харківщини з 21-го районів (Балаклійського, Близнюківського, Богодухівського, Борівського, Валківського, Великобурлуцького, Дергачівського, Вовчанського, Зміївського, Золочівського, Ізюмського, Кегичівського, Коломацького, Красноградського, Краснокутського, Куп’янського, Нововодолазького, Сахновщинського, Харківського, Чугуївського, Шевченківського), 2-х міст (Чугуїв і Куп’янськ) і Мереф’янської об’єднаної територіальної громади. До складу журі увійшли поважні та висококваліфіковані фахівці, такі як Козоріз В. П., співголова Громадської Ради з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України, Вакуленко О. С., голова спілки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Харківської області, Холодок В.  Д., директор обласного організаційно-методичного центру туризму, Крикунова О. І., науковий співробітник відділу дослідження і відродження  декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової  діяльності КЗ «ООМЦКМ» і Жарова М. В., директор обласної бібліотеки для юнацтва. Кожному району-учаснику конкурсу (так само як і концертної програми)  були вручені дипломи за участь, а переможцями відповідно до обраної номінації стали наступні райони: Ізюмський та Близнюківський (відповідність представленої споруди історичному опису), Вовчанський та Краснокутський (оригінальність художнього рішення експозиції),  Харківський та Нововодолазький (наявність робіт традиційного декоративно-ужиткового мистецтва),  Чугуївський  та Красноградський (креативність реалізації ідеї). Абсолютними переможцями конкурсу стали Дергачівський та Зміївський райони, які отримали дипломи «за перемогу».

6 copy copy copy copyВечірня програма фестивалю розпочалася урочистим відкриттям і освяченням пам’ятника гетьману Івану Мазепі (автор – скульптор, народний художник України Сейфаддін Гурбанов), панахидою за гетьманом і борцями за незалежну Україну та нагородженням відзнаками МГО «Родина Мазепи». Ізюминкою вечора став прем’єрний показ під відкритим небом опери П. І. Чайковського «Мазепа» в постановці Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М. В. Лисенка. На завершення святкових заходів присутні насолодилися видовищним файєр-шоу.

За розрахунками спостерігачів і організаторів, цей фестиваль відвідало близько 5-ти тисяч місцевих мешканців і гостей. З впевненістю можна стверджувати, що культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава» не тільки відбувся на показово  високому організаційному рівні, але й зайняв гідне місце у календарі історичних і пам’ятних подій України.

Сховати метелика