Творчий пленер | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Творчий пленер

 P1420805 copy

Творчий пленер на території  історико-культурного центру родини Бенуа-Лансере-Серебрякової у селі Нескучне Харківського району

8 вересня 2017 року у с. Нескучне Харківського району Харківської області відбувся творчий пленер, присвячений пам'яті видатної художниці Зінаїди Серебрякової.

Захід  розпочався  художнім пленером учнів шкіл естетичного виховання та митців  міста Харкова, в якому взяли участь близько 120 юних художників.

На урочистому відкритті творчого пленеру були присутні Голова Харківської районної ради  М.В. Литвиненко, заступник голови Харківської райдержадміністрації О.В.  Малишева, директор художнього музею В.В. Мизгіна, директор обласного центру туризму В.Д.  Холодок, заступник директора обласного центру культури і мистецтва Л.М. Мякіннікова, яка подякувала за запрошення та відмітила, що вагомий внесок в відродження історичної пам'яті вніс голова Веселівської сільської ради Олексій Миколайович Слабченко, який закохав в ці края всіх, хто приїздив на землю, яка народила знаменитих харківян. На базі школи був створений невеликий музей, в 2010 році на  споруді  клубу з'явилась меморіальна дошка, потім музей, а зараз і криниця, яку збудували за виграним грантом.

Земляки видатної художниці та присутні побачили і почули  концерт симфонічного оркестру Харківської обласної філармонії, концерт учасників художньої самодіяльності Харківського району, в якому взяли участь і працівники ООМЦКМ Гейко Г.В. та Гейко В.В.

В програмі заходу відбулось відкриття  відновленої криниці, конкурс на кращий яблучний пиріг, виставка репродукцій робіт Зінаїди Серебрякової, фотовиставка робіт Володимира Оглобліна. Немає сумніву, що історико-культурний центр  родини Бенуа-Лансере-Серебрякової стане родзинкою туристичних маршрутів, пов’язаних  з життям і творчістю видатних людей Харківщини.

Довідка. Село Нескучне, розташоване серед безкраїх полів в долині річки Муромки. У період 1870-х – 1917-х років цей населений пункт  відомий як родинний маєток Євгена Олександровича та Катерини Миколаївни Лансере, представників знаменитої родини скульпторів та художників, де талановите сімейство знаходило постійне джерело творчого натхнення.

Творчість видатної художниці Зінаїди Серебрякової нерозривно пов’язана з Нескучним. Зінаїда Серебрякова, в дівоцтві Лансере, народилася  28 листопада (10 грудня) 1884 року в родовому маєтку  Нескучне. Саме в Нескучному було створено Серебряковою все найкраще, у тому числі полотна «За туалетом», «Баня», «Жатва», «Беление холста», «Зеленя осенью». Олівцем та пензликом відтворила вона неповторний «серебряковський» колорит краєвиду Харківщини. Два десятиліття творчого життя художниці (1898—1920) пов’язані з Харковом та Нескучним. Починаючи з 1898 року, майже кожне літо вона проводить разом з членами численної родини Бенуа – Лансере у Нескучному.У 1966 році великі виставки робіт Серебрякової були показані у Москві, Ленінграді та Києві. Вона знову стає популярною на Батьківщині, її альбоми видаються мільйонними тиражами, а картини порівнюють з Ботічеллі та Ренуаром.

Сховати метелика