Міжнародна акція «Ніч музеїв» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Міжнародна акція «Ніч музеїв»

 2018 yj copy copy copy copy copy

19 травня 2018 року Харків долучився до Міжнародної акції «Ніч музеїв». Цього року серед учасників акції 33 культурні інституції Харкова. Музеї, галереї та виставкові зали запропонували для відвідувачів спеціальні екскурсії, акції, майстер-класи, концерти та багато захопливого і цікавого. Свої двері гостинно відчинив Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва.

Ніч Музеїв – це чудова нагода зустрітися зі своїми постійними відвідувачами у незвичних обставинах і залучити нову аудиторію. Кожного року Міжнародний комітет музеїв оголошує нову тему для учасників. Цього року пропонувалось зосередити фокус уваги на житті музеїв в епоху гіперкомунікації: нові підходи, нові аудиторії. Харківська «Ніч музеїв» проходила під слоганом «… простіше ніж #Хештег». Учасники акції своїми програмами показували, що музей або галерея є дуже відкриті і долучитися до мистецького життя можливо навіть через таку просту річ, як Хештег.

У виставкових залах нашого центру та в галереї «Мистецтво Слобожанщини» працювало 4 виставки. Так, в головній будівлі Центру на Пушкінський, 62 на першому поверсі був представлений соціокультурний проект «Дивовижна Україна: містична країна». Для відвідувачів пропонувалися тематичні екскурсії, квест «В пошуках містичного скарбу»; презентація короткометражного фільму «Містична Україна»; дискусія-обговорення і на завершення театралізована вистава «В полоні темряви» за мотивами давньої легенди ужгородського замку. Цей проект реалізовано спільно з кафедрою Музеєзнавства і пам’яткознавства Харківської державної академії культури.33079145 1818809268171495 8967857298475057152 o

На другому поверсі до уваги гостей пропонувалась Виставка колекцій старовинного вбрання «Родзинки українського стилю» з приватних колекцій Ірини Шегда, Ірини Голубєвої, та Ірини Маркевич. На виставці в рамках акції «Від прабабці до онуки» працювала фотозона, а дівчатам можна було приміряти старовинну керсетку та викласти своє фото з хештегом #вдягнитрадицію у соцмережі. Також всі із захопленням долучалися до етно-гри «Закодоване щастя». Учасникам потрібно було інтуїтивно обрати декілька елементів традиційного орнаменту, якими б вони оздобили свої вишиванки, а фахівці центру розшифровували значення цих орнаментів. Також на ніч музеїв працювала майстерня «ШляхЕтно», в якій майстриня Катерина Курдиновська розповідала про традиційні прикраси українських красунь, а кожен відвідувач власноруч міг зробити паперові квіти для віночка.

В малій залі Центру можна було зануритися у прадавній світ богів наших пращурів на виставці «Історичне коріння України» гуртка образотворчого мистецтва «Відродження» (с. Васищево, Харківської області).

Програма заходів в відділі сучасного мистецтва галереї «Мистецтво Слобожанщини» КП «ООМЦКМ» була насиченою і різноманітною.

З самого ранку відвідувачі могли побачити VIII традиційну виставку студентів і викладачів Харківського художнього училища «Дарую майстерність». Виставка Харківського художнього училища дає можливість побачити твори досвідчених майстрів, і відкрити для себе нові імена починаючих, але перспективних художників, простежити зв'язок між різними творчими поколіннями.DSC 0142 copy copy copy copy

Також глядачі могли долучитися до мистецтва і практично, завдяки акції "арт-будильник", намалювавши свої роботи на мольбертах, які були встановлені в приміщеннях галереї.

Першим заходом «Ночі музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» став показ промо-відео останніх виставок та заходів галереї. Глядачі отримали можливість ознайомитись з основними експозиціями та подіями відділу сучасного мистецтва ООМЦКМ, відчути дух вернісажів і творчої атмосфери.

Після цього на відкритому повітрі біля входу до галереї були показані вистави дитячої театральної студії «Візаві» - «Рудий Тоша» та «Кішки-мишки». Не дивлячись на свій юний вік, учасники вистав здивували своїми артистичними здібностями. В яскравих по своїй виразності виставах присутні захоплюючий сюжет, цікаві сценічні та хореографічні елементи, а також зміст, який підкреслює важливість добра та взаємодопомоги.

У перерві між виставами та після них у приміщенні галереї «Мистецтво Слобожанщини» були показані короткометражні мультиплікаційні фільми від студії «МультАрт», які привернули увагу багатьох дітлахів. Для продемонстрованих мультиків характерне велике різноманіття художніх технік та рішень, експериментальний підхід, і головне – цікаві ідеї, що в цілому відображає свіжий погляд та великий творчий потенціал дітей-авторів.

Пісочна анімація – явище відносно нове для Харкова та України. Створення зображень та повноцінних історій за допомогою піску та спеціального столу з підсвічуванням – мистецтво складне але дуже захоплююче. В зворушливих номерах пісочної анімації від Анастасії Меленцової та Анни Ружинської були присутні теми кохання, розлуки, самотності, пошуку себе. Після номерів був проведений майстер-клас, в рамках якого кожен з бажаючих глядачів міг спробувати намалювати свої твори з піску.

Завершенням «Ночі музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» став аудіовізуальний перформанс етно-джаз гурту «Євшан-Зілля» та театру музичного світложивопису Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості.DSC 0418 copy copy

Унікальний театр-студія музичного світложивопису, який існує в Харкові майже 40 років, поєднує в собі музику, образотворче і театральне мистецтво. Твори світложивопису не статичні, вони відтворюються в режимі реального часу, та існують у тісному симбіозі з музичними образами.

«Євшан-Зілля» - молода харківська група, творчість якої включає в себе джаз, елементи музики різних музичних культур та українські народні пісні.

Завдяки спільному аудіовізуальний перформансу етно-джаз гурту «Євшан-Зілля» та театру музичного світложивопису Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, глядач мав змогу чути, бачити та відчувати музику, занурюючись у веселу, святкову, і подекуди - містичну атмосферу.

Міжнародна акція «Ніч музеїв», яка пройшла в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва показала постійно зростаючий інтерес широкої публіки до мистецтва та культури.

Довідка: «Ніч музеїв» — це подія, яка присвячена Міжнародному дню музеїв (18 травня), що відбувається щорічно у третю суботу травня у 42 країнах Європи. Майже 2000 музеїв одночасно подовжують час своєї праці один раз на рік, відчиняючи двері своїх закладів для безкоштовного відвідування, для тих кому цікаво побачити музей у незвичний час доби. Вперше «Ніч музеїв» була проведена в Берліні в 1997 році. Головна мета акції – показати ресурс, можливості і потенціал сучасних музеїв та залучити в музеї молодь.

                                                                                            

 

 

 

DSC 0220

33110849 1818810654838023 1290656020548288512 o

Сховати метелика