Свято толерантності | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Свято толерантності

DSC 00881

16 листопада 2018 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва в межах роботи виставки «Харківщина мультикультурна» (http://www.cultura.kh.ua/uk/previews/6094-vidkrittja-vistavki-harkivschina-multikulturna-do-mizhnarodnogo-dnja-tolerantnosti) відбувся круглий стіл з нагоди Міжнародного дня толерантності. Саме цей день в 1995 році ЮНЕСКО проголосила в «Декларації принципів терпимості».

У заході, який проводився за сприянням Департаменту масових комунікацій ХОДА, взяли участь представники національно культурних товариств Харківщини. В атмосфері неформального спілкування представники національних товариств обговорили плани співробітництва на наступний рік.

Щира, довірлива розмова супроводжувалася святковим чаюванням, презентацією та дегустацією національних смаколиків, якими традиційно пригощають гостей за чашкою запашного чаю.

Співробітники ООМЦКМ пригощали гостей традиційними українськими млинцями – налисниками із сиром та родзинками зі сметаною та медом і маком; поляки презентували свій традиційний маковий пиріг – маковик; казахи частували своїми пончиками – баурсаками; була й вірменська чурчхела і грузинські хачапурі, і азербайджанські пахлава та, навіть, долма (голубці). Німці приготувати традиційний штрудель та ніжні маленькі пончики з яблуками, а греки принесли традиційний святковий пиріг василопіта – пиріг святого Василя – із монеткою всередині (на щастя та вдачу в наступному році). Окрім рецептів та розповідей про традиції національної кухні різних народів гості почули також польські пісні та вірші, подивились ніжні жіночі та запальні чоловічі азербайджанські танці.

Хтось із великих якось сказав, що толерантність можна назвати цінним даром, даним згори. Отримав її кожен, але не кожен здатен бути настільки сильним, щоб скористатися нею. Відповідно до Декларації принципів толерантності 1995 року, толерантність розуміється як «повага, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу». Тож пізнаючи традиції і культуру інших народів, що мешкають поруч із тобою, ти, по-перше, починаєш краще розуміти свою власну культуру, а по-друге, більше дізнаєшся про інші культури, що сприяє кращому розумінню, а відтак і більш поважному ставленню до традицій інших народів.

DSC 00561DSC 00651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 00681DSC 00841

Сховати метелика