Етнофестіваль «Печенізьке поле» цього року буде супермолодіжним | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Етнофестіваль «Печенізьке поле» цього року буде супермолодіжним

 
untitled2Лише українські групи виконавців, найбільш популярні в основному серед молоді, будуть запрошені у вересні цього року для участі в етнічному художньому фестивалі «Печенізьке поле». Про це сьогодні, 20 червня, повідомив журналістам начальник обласного управління культури і туризму Дмитро Кузнєцов. За його словами, вже опрацьовується сценарій фестивалю, але подробиці будуть відомі пізніше.

 

За словами Дмитра Кузнєцова, поки лише відомо, що этнофестиваль «Печенізьке поле» відбудеться в першу або другу суботу вересня. «Особливістю «Печенізького поля» є не стільки історична точність автентичності представленого там фольклору, скільки привернення уваги до національної культури, в першу чергу завдання цього фестивалю – показати, що Харківщина – це регіон, де піклуються про культуру». 

А ось інший етнофестиваль «Співочі тераси» цього року проводитися не буде, підкреслив Дмитро Кузнєцов. За його словами, обласна влада зараз проводить своєрідну «інвентаризацію» творчих проектів, аби визначити їх актуальність для культурного життя регіону і чітко зрозуміти, чим вони відрізняються один від одного. 

«Ми зараз розглядаємо, якою може бути спрямованість фестивалю «Співочі тераси», в чому його обличчя, що відрізняє його, наприклад, від фестивалю «Печенізьке поле», - відзначив Дмитро Кузнєцов. - Проведення цього фестивалю у традиційній для нього місцевості небезпечно із-за нестійкого грунту - там велика вірогідність зсувів. Хоча цей бренд вже існує, і не виключено, що наступного року, він, можливо, проводитиметься. Питання лише в тому, як його можливо переформатувати, аби залучити якомога більше людей».
 
Довідка 

Печенізьке Поле - це овіяна легендами земля, яка впродовж століть, з часів Київської Русі, була свідком видатних історичних подій. Історична унікальність цього місця, неповторний ландшафт, екологічна чистота, краса природи, благодатний клімат - все це спонукало організаторів до заснування фестивалю, головною ідеєю якого стало пробудження любові до нашої малої Батьківщини, її історії, культури і традицій. Перший фестиваль відбувся влітку 2002 року в селищі Печеніги, він зібрав близько 6 тисяч учасників і глядачів, відтоді рік від року відвідувачів фестивалю стає все більше і більше. Оргкомітет фестивалю «Печенізьке поле» присудив йому статус фестивалю, що постійно діє, з багатоплановими проектами. 

А ось етнофестиваль «Співочі тераси» відбувся лише один раз 6 вересня 2009 року у с. Городноє Краснокутського району Харківської області. Назва фестивалю була обумовлена назвою архітектурного пам'ятника – амфітеатру з садовими терасами заввишки 20 м, спорудженого у XIX столітті сім'єю Терещенків. У XIX – на початку ХХ ст. у цьому місці проводилися фестивалі, пізніше ця традиція припинилася, і тераси були покинуті. На фестивалі у 2009 році працювали алея художників, майстрів народної творчості, майстерні танцю і слобожанских обрядів. 



Сховати метелика