Плетіння з природніх матеріалів - можливості для викладачів декоративно-прикладних дисциплін | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Плетіння з природніх матеріалів - можливості для викладачів декоративно-прикладних дисциплін

 0304 1

У сучасних умовах викликів і перетворень, питання звернення до традиційного мистецтва і його ретрансляції у сьогоднішньому суспільстві, відкриває нові можливості для польоту фантазії народних майстрів та умільців. Не стало виключенням у даному випадку і народне мистецтво плетіння із природних матеріалів, яке є одним зі стародавніх видів ремесла і сьогодні вважається одним із найбільш матеріально доступних та неординарних видів народного декоративно-прикладного мистецтва.

Будучи загально поширеним по всій території України в залежності від матеріалів, які були притаманні тій чи іншій місцевості (лоза, очерет, солома), плетіння з природних матеріалів знайшло своє відображення і у декоративно-прикладному мистецтві Харківщини.

Так, на особливу увагу заслуговує лозоплетіння, яке у порівнянні з іншими матеріалами для плетіння, є доволі поширеною технікою (ремеслом) на Харківщині. Відомими майстрами з лозоплетіння є Пиленкови Євгеній та Олександра з м. Харкова, а також Шкуренки Дмитро і Тетяна з м. Лозової Харківської області. Окрім цього, лозоплетінням в області займаються і такі майстри як Сорока Н. (м. Харків), Величко О. (Барвінківський р-н), Горват В. (Сахновщинський р-н), Коляда М. (Сахновщинський р-н) Колеснік М. (Кегичівський р-н), Розов О. (м. Лозова), Чурило М. (Кегичівський р-н), Фесенко О. (Зачепилівський р-н) та інші. Більшість цих майстрів, які займаються плетінням з лози використовують свої плетені вироби для утилітарного призначення, деякі просто викладають основні засади лозоплетіння (Сорока Н.), решта ж наразі виготовляє роботи лише для мистецького показу (Пиленков Є., Пиленкова О.).

Поряд з лозоплетінням, свій підйом на Харківщині переживає і мистецтво травоплетіння завдяки діяльності Мєшкової Олени з Дворічанського району. Серед робіт майстрині можна зустріти чимало плетених оберегів, ляльок, а також трав’яні гобелени, які виставлені на постійне експонування у місцевому середовищному музеї «Село майстрів».

Не менш цікавим і естетично-привабливим для свого споглядача є мистецтво соломоплетіння. Соломоплетіння в області представлено творчістю двох майстринь з м. Ізюм – Воловик Галини і Синицької Марини. Основні сюжети їх робіт, сплетених із соломки – традиційні обрядові Павуки, іграшки-обереги, а також об‘ємні панно і фігурки персонажів українського народного фольклору.

Серед усіх вищезгаданих матеріалів, найбільш незвичним для плетіння є кукурудзяне листя, з якого, як виявляється можна створювати власні витончені мистецькі роботи. На Харківщині плетіння з кукурудзяного листя є малопоширеним заняттям. Єдиним майстром у цій справі є Славгородська Людмила з м. Ізюм. З листя кукурудзи майстриня виплітає об’ємні фігурки персонажів пов’язаних між собою календарно-обрядовими святами.

Підсумовуючи увесь досвід розвитку і функціонування плетіння з природніх матеріалів у Харківській області, слід зазначити, що навчитися тому чи іншому виду плетіння можуть як зацікавлені викладачі і керівники гуртків декоративно-прикладного мистецтва для розширення власних професійних навиків, так і ті, хто зацікавлений у саморозвитку і організації власної творчої справи шляхом проведення різних майстер-класів та арт-терапевтичних сеансів. Майстри, про діяльність яких було зазначено вище, з радістю можуть поділитися своїми знаннями зі всіма бажаючими, а для того, щоб глибше зрозуміти всю специфіку побутування плетіння з природніх матеріалів і самоорганізуватися до творчих дій, можна дослідити методичні рекомендації «Використання природних матеріалів у декоративно-прикладному мистецтві» за посиланням: https://www.cultura.kh.ua/images/stories/metodkab/metodichni_rek_prirodni_mat_pedan_n_.docx.pdf

0304 2

0304 3

0304 4

Сховати метелика