Виставка «Дивовижна Україна: мистецька країна» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Виставка «Дивовижна Україна: мистецька країна»

 Подорожуючи Україною, ми нерідко навіть не замислюємось про те наскільки унікальні пам’ятки повстають перед нами у всій своїй красі. А про те, що створені вони відомими на увесь світ талановитими архітекторами, майже ніхто не здогадується...08052020

Маріїнський палац, збудований  у 1750—1755 рр. за проектом архітектора італійського походження Бартоломео Растреллі, представника пізнього барокко сьогодні є вишуканим взірцем палацових комплексів. Переглядаючи відео з урочистих державних подій ― прийомів, вручення вірчих грамот послами іноземних держав, самітів і зустрічей офіційних делегацій, ми можемо побачити неповторний інтер’єр Маріїнського палацу.

Особливої уваги заслуговує художнє оформлення палацу, наповнене предметами декоративно-прикладного мистецтва, що належать до другої половини XIX століття, а також меблі і люстри (старовинні і виконані сучасними майстрами в дусі XVIII—XIX століть), картини відомих майстрів живопису, створені як у минулому, так і в наш час. Варто зауважити, що в деяких залах збереглися невеликі фрагменти настінного живопису, виконаного художником К. Алліауді в 2-й половині XIX століття, і реставровані у 1982 році.

Надзвичайної  краси палац Розумовських у м. Батурині, датований XVIІI ст.. Ця видатна пам’ятка доби класицизму, в Україні є єдиною архітектурною спорудою, зведеною геніальним архітектором Чарльзом Камероном. У залах палацу Розумовського експонується низка оригінальних експонатів: меблі та предмети інтер’єру, картини, ікони XVIII—ХІХ ст., а також  оригінальні експонати гетьмана Кирила Розумовського та членів його родини.

Барокова будівля, частина архітектурного комплексу, розташованого на обширі Новозаславського замку – це залишки Палацу Сангушків, авторства Паоло Фонтана. Колись тут гостювали польські королі, господарі давали пишні бали, столи на яких були прикрашені пишними срібними сервізами, порцеляною і кришталем, усюди стояли вишукані страви, а гуляння навколо завершувалися далеко за північ. Така красива казка і така напівзруйнована нині будівля зустрічає подорожуючих у сучасному м. Ізяславі.

Одна з найцікавіших пам'яток пізнього бароко на Волині, теж авторства Паоло Фонтана – це костел св. Йосипа та монастир місіонерів. Усі вівтарі костелу були створені за ескізами Паоло Фонтана, а головний вівтар виконав кременецький різьбяр Ян Пашковський. Нині костел Святого Йосипа занесено до Державного реєстру національного культурного надбання.

Історичний комплекс маєток Стецьких у с. Великі Межиричі, палац Грохольських-Можайських в смт. Вороновиця та палац Орловських в Малієвцях – всі вони об’єднані відомим архітектором Доменіко Мерліні, що був одним з головних представників стилю «класицизм» в Польщі. Головна зала маєтку Стецьких була оздоблена в бароковому стилі, де і до тепер зберіглася ліпнина й архітектурні деталі. Фасади резиденції Грохольських-Можайських під дахом прикрашені рельєфними фризами з гірляндами та букраніями . В палаці знаходяться аж 43 кімнати, при цьому лише у двох із них зберігся первісний інтер’єр. Саме тут – у круглій та овальній залах – розмістили Музей авіації, який також можна відвідати, потрапивши до резиденції. Палац Орловських вирізняється своєю масштабністю і приваблює погляд туристів, які бажають подивитися на витвір італійського зодчого. І це не дивно, бо колони першого  поверху  увінчані напівфігурами чотирьох могутніх атлантів, які тримають на своїх плечах балкон другого поверху, а до східного фасаду палацу прибудований двоповерховий корпус, що спочатку служив оранжереєю з зимовим садом. Лише уявіть, як ви виходите з оранжереї з зимовим садом і граційно прямуєте до парадних сходів з ажурною огорожею кінця XVIII ст.. Такі спогади точно не залишать вас байдужими і запам’ятаються на все життя...

3

4

5 copy

6.

7 copy copy copy copy copy copy

2.

Сховати метелика