Харьковский областной организационно-методический центр культуры и искусства

Terreidos
 
Святовид
 
Закодоване щастя
 
III Регіональний фестиваль – конкурс  вокального мистецтва «Душі криниця»
 
Статут
 
folk
 
Основні культурно-мистецькі заходи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва» на  2020 рік
 

Нове у віртуальній галереї

Новая фотогалерея Центра

 

Найближчі події

Немає подій

Календар подій

Листопад 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваРусский языкEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

ЕЛЕМЕНТ НКС «БАЛАКЛІЙСЬКА ЮШКА У ТРИ РИБИ» ПОДАНО ДО ПРОЄКТУ «ГАСТРОСПАДЩИНА УКРАЇНИ»

e-mail Друк

 19112020 5

У жовтні 2020 року Український центр культурних досліджень започаткував проєкт «Гастроспадщина України», метою якого є відкриття гастрономічної України світу. Планується створити сайт «Гастроспадщина України», видати першу українську енциклопедію «Гастрономічна спадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв» та розробити гастрономічну карту України.

Першими з Харківської області подали до проєкту оригінальний рецепт: «ЮШКА У ТРИ РИБИ» дослідники нематеріальної культурної спадщини Балаклійського району. Ця страва відома на Балаклійщині з початку XX сторіччя.

Традиція приготування великої кількості рибних страв, зокрема і «Юшки у три риби», зумовлена географічними особливостями та наявністю природних ресурсів, адже на території району протікають 12 річок. Та й самі назви «Балаклія», «Балаклійка» походять з тюркської «рибна ріка».

Юшка вариться у казані на відкритому вогні. Першою в казан кладуть дрібно нарізану картоплю і відварюють її 15 хвилин. Потім додають добре промите пшоно і варять 10 хвилин. Далі кладеться риба в три заходи. Основа юшки – навар з дрібної риби, яка через 10 хвилин кипіння видаляється з казана. Далі відправляється в казан середня риба, наприклад кілька коропів, і вариться близько 15 хвилин, після чого дістається з казану. Потім до юшки додають порізану соломкою моркву та почищену цілу цибулю. Велику рибу, наприклад сома, нарізають порційно, у відповідності до кількості людей, які будуть споживати страву, і додають в останню чергу. Варять хвилин 15. Коли юшка стає наваристою, додають сіль, перець, кріп, зелену цибулю та обов’язково трішки самогону. Наприкінці приготування юшку «запікають» у популярний рибацький спосіб – поліно з вогнища на декілька секунд занурюється в страву.

У 2016 році, рішенням Обласної комісії зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини «Балаклійська юшка у три риби» включена до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області.

Інформацію про елемент та відео приготування  страви  можна переглянути за посиланням: ЮШКА У ТРИ РИБИ Балаклійського району Харківської області.

e-max.it: your social media marketing partner