Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» започатковує новий проєкт «Традиційні страви, випічка і напої Харківщини», що відбудеться у кілька етапи. По завершенню проекту буде створено збірку традиційної кухні Харківщини з фото та відео-додатком. Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до цієї справи. Про умови участі буде повідомлено найближчим часом.
Відкриває першу сторінку проєкту село Лиман Зміївського району.
Традиційну кухню Харківщини, як і загальноукраїнську, можна поділити на повсякденні і святкові (обрядові) страви, випічку і напої. До повсякденних відносимо страви швидкого приготування з тих продуктів, що є в достатній кількості. Основою таких страв були злаки, овочі, ягоди, риба. Зазвичай всі страви готувалися на плиті або в печі.
Наші пращури були віруючими і, згідно церковних канонів, дотримувалися постів. Як відомо, в піст заборонялося вживати скоромну їжу. У такому випадку готувалися пісні страви, до яких відносилася і риба.
Село Лиман – оточувала велика кількість великих і малих озер та ставків, таких як «Вершина», «Ямка», «Мочина». Отже кмітливі лиманці, яких прозвали «карасями», охоче ловили рибу і готували смачні своєрідні страви, такі як «Карасі смажені віночком» і «Голій борщ» (місцевий діалект), який готували в піст. Пропонуємо вам переглянути відеоролики по приготуванню цих страв і спробувати самим їх приготувати. Якщо будете уважні та виконаєте всі умови приготування, отримаєте надзвичайно смачні страви. А готуватимуть страви: керівник народного фольклорного гурту «Калинонька» та директор Лиманського сільського Будинку культури Зміївського району Ольга Іванівна КОРНІЄНКО і постійна учасниця фольклорного гурту Любов Валентинівна КРАВЧЕНКО.