Семінар, присвячений елементам НКС, відкриває серію навчальних дискусій з представниками громад | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Семінар, присвячений елементам НКС, відкриває серію навчальних дискусій з представниками громад

seminar nks  

18 березня 2021 р. відбувся семінар для представників культури новостворених громад Харківської області на тему «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини (виконавське мистецтво)».  Організатором виступив Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва. У спілкування взяли участь представники понад 25 об’єднаних територіальних громад, заявки на участь подали 92 особи.

Захід відбувся в онлайн форматі на платформі Zoom і є першим в цьому році із запланованих п’ятьох.

Робота над проектами Переліків (реєстрів) елементів нематеріальної культурної спадщини (у національному та місцевих форматах) триває вже декілька років та потребує «перезавантаження» на тлі нових адміністративних змін. Недооціненою залишається важливість розшуку, розвитку та охорони елементів НКС для культурної та туристичної сфер. Дослідження, ідентифікація, розвиток елементів НКС можуть і повинні виступати стимулами оздоровлення політичного й економічного життя громад.

Доповіддю «Нематеріальна культурна спадщина. Елементи НКС - один із ресурсів розвитку громади» семінар відкрила Оксана Бугайченко, завідувачка відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій ООМЦКМ. Коротко про складності виявлення традиційних виконавських форм та сучасну специфіку в їх побутуванні, популяризації («Народне виконавство в проектах Національних і місцевих реєстрів елементів НКС, перші чи останні кроки?») розповіла Галина Лук’янець, провідний методист відділу нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій ООМЦКМ. Цікавим досвідом роботи з фольклорними гуртами та формуванням місцевого реєстру елементів НКС Сумської області поділилася Вікторія Гавриленко, завідувачка лабораторії нематеріальної культурної спадщини Сумського ОНМЦКіМ (тема виступу «Пошук та популяризація виконавських традицій як елементів нематеріальної культурної спадщини: досвід Сумщини»).

Остання доповідь Наталії Буйнової, керівниці екскурсійної компанії «Оберег-тур», викликала щирий інтерес учасників, бо доповідачка дала багато корисних конкретних порад щодо перспектив в об’єднані культурної та туристичної сфери громад (тема «Експериментальні проекти туристичних маршрутів в Харківській області та сучасні способи розвитку елементів НКС в туристичній сфері»). Як експертка Українського культурного фонду, тренерка Школи управління культурної спадщини Центру розвитку музеєзнавства та пам’яткознавства, пані Наталя навела багато прикладів успішних і креативних проектів, що могли б надати нову мотивацію для збереження та розвитку традиційної культури Харківської області.

22 квітня відбудеться наступна зустріч, в якій організатори піднімуть тему виявлення, ідентифікації і розробки елементів, що відносяться до галузі «Звичаї, обряди, святкування» відповідно до тексту Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

Сховати метелика