Робоча поїздка на Шевченківщину | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Робоча поїздка на Шевченківщину

 0408 1 copy copy

Третього серпня 2021 року відбулася робоча поїздка фахівців «Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва» Наталії Олійник, Юлії Лузан та Оксани Бугайченко до Шевченківської селищної ради з метою знайомства з носіями традиційної культури і збору фольклорно-етнографічних матеріалів.  Також у ході зустрічі з завідувачем сектору культури Тетяною  Пирог і художнім керівником Будинку культури Тетяною Гончаровою було обговорено низку питань щодо творчої роботи у закладах культури.

Протягом дня фахівці Центру поспілкувалися із старожилами сіл  Гетьманівка, Петрівка та Новомиколаївка.

Галина Петрівна Рижова, колишня учасниця фольклорного колективу с. Гетьманівки, співала старовинні пісні, згадувала про дівочі ворожіння та місцеві особливості святкування календарних свят. Катерина Яківна Мишакова із с. Петрівка поринула спогадами  у дитячі роки, які вона провела у с. Пришиб на Балаклійщині, згадувала казки, промовки, легенди, що розповідали їй бабуся з дідусем і якими вона тепер охоче ділиться з власними онуками.

У селі Новомиколаївка відбулася зустріч з працівниками будинку культури Галиною Глушко, Тетяною Кунєєвою, бібліотекарем Світланою Корх. Коло питань, що були порушені під час зустрічі, стосувалися дослідження, збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини. А старенька жителька села Євдокія Петрівна Таран розповіла про традиції місцевого сільського життя у нелегкі до і після воєнні роки минулого століття.

Робота по дослідженню і збереженню традиційної культури Харківщини потребує таких виїздів у села, щирого спілкування з представниками старшого покоління і ретельного запису того, що вони пам’ятають. Так само свою місію ми бачимо і в тому, щоби надавати методичну допомогу місцевим працівникам сфери культури щодо збереження і підтримки живої традиції – пісенної, святкової, традиційних ремесел - задля збереження традиційної культури як одного з чинників національно-культурної ідентифікації.

0408 2

0408 3

0408 4

Сховати метелика