Семінар «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Семінар «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини»

 14122021 1

14 грудня 2021 року дистанційно на платформі Google Meet відбувся семінар «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини (традиційні ремесла)» для керівників структурних підрозділів сфери культури виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад Харківської області. На семінарі були розглянуті питання щодо пошуку, вивчення та дослідження традиційних ремесл як однієї з п’яти галузей нематеріальної культурної спадщини.

Завідувач відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» Оксана Бугайченко у доповіді «Традиційні ремесла на Харківщині» окреслила основні питання семінару, розповіла про місце елементів нематеріальної культурної спадщини, пов’язаних з традиційними ремеслами, в системі охороні НКС як на світовому і державному рівні, так і на місцевому, акцентувала увагу на ремеслах, що традиційно побутували на Харківщині.

Ірина Шегда – провідний методист відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій КЗ «ООМЦКМ», член Національної спілки майстрів народного мистецтва України розповіла про дослідження та шляхи відродження елементу НКС «Традиційне харківське коцарство».

Директор Комунального закладу спеціалізованої мистецької освіти «Валківська школа мистецтв», член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Тимошенко у своїй доповіді «Валківське гончарство: дослідження, охорона, популяризація» висвітлила стан життєздатності цього елементу та розповіла про здійснення плану охоронної роботи щодо елементу «Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик».

Завідувач відділу нематеріальної культурної спадщини КЗ «Сумський обласний центр культури і мистецтва» Вікторія Гавриленко познайомила присутніх із недавно виявленим елементом «Технологія обробки липового лика та виготовлення липових щіток у с. Залізняк і Верхня Сироватка (Сумщина)».

Про технологію виготовлення віників від висадки, жнив та обробки сорго до отримання кінцевого продукту, про локальні особливості традиції в’язання віників саме у селищі Лиман на Харківщині розповіли присутнім провідний методист відділу з методичної роботи КЗ «ООМЦКМ» Наталія Олійник та завідувач філії «Лиманський будинок культури» Слобожанської селищної ради Чугуївського району Ольга Корнієнко.

Робота з пошуку та дослідження елементів НКС взагалі, і тих, що пов’язані з традиційними ремеслами, зокрема, є важливою частиною діяльності, яка відповідає цілям Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини.

14122021 2

14122021 3

Сховати метелика