Війна і безпека культурної спадщини | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Війна і безпека культурної спадщини

2022 03 20 copy

 

Понад два роки ми пишаємося сайтом «Цифровий архів Слобожанщини і Полтавщини», результатом роботи відомих дослідників, ентузіастів та збирачів фольклору нашого регіону (Віри Осадчої, Галини Лукʼянець, Наталії Олійник, Мирослави Семенової та багатьох інших) та координаторки цього проекту Світлани Коновалової. В основі сайту  - фонд фольклорних записів Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва та приватні матеріали збирачів. Викладені на сайті пісні доступні без перешкод для вивчення, дослідження,  копіювання і розповсюдження. Це наша спадщина, наша ідентифікація слобожанської землі як частини України. Сторінки сайту – це не лише місяці (а інколи й роки) роботи із створення, наповнення ресурсу (в якому були задіяні декілька працівників центру і ця робота ще не завершена!), а й десятиліття експедицій збирачів, колосальна праця із фіксації усіх жанрів фольклору, починаючи із 70-х років 20 століття! Тобто окремим файлам архіву вже понад 50 років!

Вже в першу добу війни фольклорист КЗ"ООМЦКМ" Галина Лукʼянець отримала пропозицію від розробників нашого унікального сайту про необхідність його захисту і створення додаткових копій не в Україні, декілька годин і це вже було зроблено (за що велика подяка нашому безіменному спонсору і розробнику!).

Згодом, 16 березня, важливість такого захисту підтвердив драматичний випадок із зникненням матеріалів наших друзів та колег з Канади із сайту «Народні пісні України» https://folk-ukraine.com/?fbclid=IwAR1XIVXX1AzD0pqKg6x9zMwBH5a4wNC81YnQY9499sp-ng1u7_BhePZIHWI, що презентвувала минулого року його авторка Марічка Марчик https://www.facebook.com/marichkamarczyk. Спільними зусиллями сайт відновили, і це ще більше мотивувало думати про інформаційну безпеку традиційної культури.

Також буквально за декілька годин до початку війни питання захисту архівів фольклористів підняла молодий ентузіаст, автор креативних проектів, повʼязаних із фольклором, киянка Катерина Капра https://www.facebook.com/profile.php?id=100073706250276, яка звернулася до спільноти збирачів ввечері середи перед війною і запропонувала знайти шляхи і можливості реалізувати таку складну ідею. Буквально за одну ніч наша співвітчизниця етномузиколог Ірина Волошина, яка живе і працює в США, знайшла контакти і допомогу у цьому від Американської спілки фольклористів. Оскільки матеріали усіх збирачів України – це десятки терабайтів інформації, то ідея копіювання була вирішена у найпростішому форматі – безлімітному гуглдиску від Спілки. Наповнення цього ресурсу, питання і складнощі, якими ділилися учасники чату – це справжня військова драма, дехто завантаження робив буквально під бомбовими ударами, обстрілами. Серед них і наша Катерина Курдіновська https://www.facebook.com/ethnokomar,співробітниця центру, яка намагалася завантажити матеріали фонду ООМЦКМ. Робочий жорсткий диск з копією фонду якимсь дивом залишився в неї на руках на початку війни, старенький комп з непрацюючою батареєю і постійні відключення світла – ось такі вихідні дані. Це вдалося зробити не з першого і не з другого разу, але все ж вдалося... Чому так важливо було завантажити матеріали фонду повністю, бо більша ж їх частина вже є на сайті «Пісенного архіву...»? Ну власне відповідь вже в назві – сайт містить лише пісні, а фонд це й ще інформації, розповіді про звичаї, свята, життя в минулому.

Звертаємося до тих збирачів, які до цього часу ще не знають про ініціативу копіювання фондів і, можливо, не вважають себе повноцінними дослідниками, але мають на руках будь-які фольклорні записи... Ще не пізно підключитися до процесу копіювання, звертайтеся до будь-кого з фольклористів України, щоб приєднатися до групи і врешті отримати доступ до ресурсу (писати про це можна на сторінки Катерини Капри, Галини Лукʼянець, Катерини Курдіновської і інших фольклористів, яких ви знаєте).

До речі,  в процесі роботи ініціатори проекту попіклувалися про захист авторського права  власників матеріалів, створили персональний доступ і додаткові резервні копії, так що фольклорна спадщина України точно буде збережена для нащадків.

Сховати метелика