Установчий семінар щодо основних інструментів НКС | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Установчий семінар щодо основних інструментів НКС

 Screenshot 2022 08 01 at 10.53.41 copy copy copy

24 нових елементи нематеріальної культурної спадщини у липні додалися до Національного переліку елементів НКС України. 1 серпня 2022 року Український центр культурних досліджень організував проведення онлайн семінару  «Основні інструменти охорони НКС» за участі членів Експертної ради з питань НКС при Міністерстві культури та інформаційної політики. Учасниками семінару стали 60 представників зацікавлених організацій та носіїв елементів НКС, які було взято на облік наказами МКІП “Про внесення змін до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України” №228 від 06.07.2022 р. та №269 від 25.07.2022р.

В цьому семінарі взяли участь співробітники відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного центру культури і мистецтва (О.Бугайченко), а також носії та ініціатори подання елементів “Традиційне харківське коцарство” (І.Шегда) та “Знання і практики приготування сахновщинського короваю” (О.Яриніч, Л.Шекітка та ін.).

Мета семінару полягала в тому, щоби члени Експертної ради з питань НКС при МКІП В. Дем’ян (голова ради), І.Каць (заступниця голови ради), О. Буценко (член ради, фасилітатор глобальної мережі ЮНЕСКО з питань НКС) розповіли про сутність такого поняття, як “план з охорони елементу”, та надали рекомендації щодо створення цих планів.

На початку роботи семінару з вітальним словом виступили Ю. Нечипоренко – начальниця управління охорони культурної спадщини та музеїв МКІП і В.Дем’ян. Остання розповіла про основні заходи з охорони НКС як на міжнародному, так і на національному рівні.  О.Буценко розповів про те, що ж таке плани з охорони НКС і якими є роль і місце громади в охороні нематеріальної культурної спадщини. Він підкреслив, що план з охорони елементу створюється громадою, виконується громадою і відповідальність за його виконання так само лежить на громаді. Під час складання плану з охорони елементу НКС, наприклад, треба чітко розуміти його значення і функції: чи породжує він почуття ідентичності в громаді, чи може сприяти її сталому розвитку, які проблеми громади можуть бути розв’язані за допомогою цього елементу. Треба розуміти які заходи мають бути заплановані для охорони елементу і які ресурси для цього потрібні. Треба мати бачення місця елементу в громаді через рік і через п’ять років, чітко розуміти загрози і ризики для життєздатності елементу.

Ілюструючи доповідь колеги І.Каць, в якості прикладу, презентувала досвід складання плану з охорони  елементу НКС «Бузинник – десертна страва з бузини: традиції приготування та споживання». Вона підкреслила, що запорукою успішного складання і виконання плану стала стратегія мобілізації ресурсів, в основі якої лежала співпраця громади носіїв з широким колом зацікавлених сторін і організацій.

Завершився семінар обговоренням практичних питань, дотичних до плану з охорони НКС як інструмента моніторингу життєздатності елементу.

Загалом зустріч була насиченою корисними порадами і рекомендаціями, тим більше, що складання планів з охорони елементів, включених до Національного переліку елементів НКС України, є серед рекомендацій та пропозицій МКІП щодо забезпечення охорони елемента НКС. Наступну зустріч очікуємо 22 серпня, можна буде звернутися до членів Експертної ради з конкретними запитаннями, які виникли під час складання плані з охорони.

Матеріал підготовала завідувач відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного центру культури і мистецтва Оксана Бугайченко.

444 copy copyScreenshot 2022 08 01 at 10.06.03 copy

Сховати метелика