“Зубаста” сорочка | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

“Зубаста” сорочка

 1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Сьогодні хочемо розповісти про історію однієї сорочки. Сорочку цю я отримала в подарунок від своєї бабусі, яка, в свою чергу, придбала її у сусідки з під'їзду поруч. Вони жили на Салтівці, на вулиці Гвардійців Широнінців, в районі, який в Харкові потерпав і продовжує потерпати від російських обстрілів. Бабусина сусідка про сорочку, окрім того, що вона, ймовірно, з Краснограда, на жаль, нічого не змогла розповісти, але досвідчене око одразу впізнає слобідські деталі. Сорочка вишита на домотканому полотні червоно-чорним косим хрестиком, присутній також делікатний білий мережаний поділ. "Черв'ячок", яким змережані рукави й прикрашений поділ, особисто для мене - така мила й водночас "грізна" ознака, притаманна тільки нашим слобідським сорочкам. Зубцювання й взагалі зубці, що ними прикрашають і керсетки, і спідниці на Харківщині - це такий "привіт" з минулого, це наче й прикраса, але й зуби, які ми показали РФ і ті ж зуби, які ми вибиваємо ворогу щодня, щоб він більше не зміг розкрити рота на наші дорогі серцю землі України. Сторінку з фотографіями взято з видання "Традиційне вбрання Харківщини", яке було випущене дуже обмеженою кількістю примірників моїми колегами з Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва у 2018 році. Взагалі, традиційного українського народного вбрання на Слобожанщині збереглося дуже й дуже мало, тож якщо у вас в родині зберігається подібний одяг - бережіть його, а як є можливість - замовте його репліку, не носіть автентичний старий стрій. Милуйтесь, вивчайте, відшивайте нове, примножуйте українське, бо тільки так ми переможемо! Все буде Україна!
Матеріал підготувала провідний методист відділу нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного центру культури і мистецтва Катерина Курдіновська.

Сховати метелика