Відкритий урок з вивчення фольклору провели юні артисти із студії «Алігатор» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 5 шт. )

Відкритий урок з вивчення фольклору провели юні артисти із студії «Алігатор»

Юні артисти театральної студії показали весняний обрядЗі старовинними народними слов'янськими обрядами, стилізованими на сучасний лад, познайомилися учні 36-ї харківської школи. Відкритий урок у вигляді театралізованого свята в день Нового року за старим стилем 14 вересня провели юні артисти з театральної студії «Алігатор» Харківського обласного центру культури та мистецтва.

Театралізоване свято «Люба моя Україно» відбувся в рамках виставки української вишивки та костюму «Україно моя неозора», яка працює зараз у обласному центрі культури і мистецтва на вул. Пушкінській, 62.

Обряд «Калита» проводився у найкоротший світловий день.

Юні глядачі жваво реагували на виступи своїх однолітків з театральної студії «Алігатор», які представили народні українські обряди та пісні. Хлопці та дівчата на останніх рядах схоплювалися з місць, щоб краще роздивитися, як юні артистки в національних костюмах прямо на сценічній підлозі вимішують тісто для випічки калити - коржу з білого тіста.

У приготуванні калити брали участь всі дівчата села. Кожна з них місила свій шматочок тіста, загадуючи на жениха, а потім всі частини з'єднувалися, і випікався великий корж. Він використовувався в обряді, який так і називався - «Калита».
«Ще в язичницькі часи «Калита» - це був обряд посвячення юнаків у воїни, проводився він 12 грудня, коли світловий день максимально йшов на спад, і «калита» символізувала новонароджене сонце», - пояснила художній керівник студії «Алігатор» Людмила Капліна.

Коли обрядова випічка була готова, дівчата чекали хлопців, які, згідно з традиціями, повинні були викуповувати у дівчат калиту. Правда, плата була жартівлива: мішок з котами і коробок з мишами. Після цього калиту підвішували високо, і хлопці йшли по колу, підстрибували і на льоту намагалися відкусити шматок круглого коржа. Потім корж знімали, і з'їдали його всі разом, після чого тривали вечорниці - танці, пісні, жарти.

Обряд задобрювання русалок допомагав відвести біду від дівчат

Ще один обряд - «Русалонька», він проводився влітку на Зелену неділю. Здавна цього дня задобрювали русалок, на березі водойм для них вивішували на кущі і гілки дерев рушники. Наші язичницькі предки вважали, що таким чином вони відкупляться від русалок, щоб ті не затягували дітей і дівчат у воду.

Школяри - основна глядацька аудиторія дитячої театральнгої студіїА якщо дівчина все ж потрапляла до царства русалок, то в неї ще були шанси вибратися на сушу, якщо вона відгадувала всі загадки, які загадували їй русалки. В іншому випадку дівчина ставала однією з хвостатих міфічних істот і залишалася у водному царстві назавжди. Все це артисти зі студії «Алігатор» представили на сцені. Для зображення річки вони використовували блакитне полотнище, з якого «виринала» русалка.

Свято Лелі відкривало весільний сезон

Потім діти показали «Свято Лелі» - ще одне дійство язичницьких часів, воно проходило навесні. Леля - це язичницька богиня весни, нерозривно пов'язана з весняним відродженням природи, початком польових робіт. Цей обряд відкривав весільний сезон. Дівчата і хлопці водили навколо Лелі хороводи, співали пісні та виконували спеціальні танці.

«В основу наших концертних номерів лягли стародавні народні слов'янські звичаї, стилізовані під сучасні композиції. При цьому ми підбираємо відповідні мелодії і костюми, які допомагають втілити на сцені постановку, яка більше нагадує казку», - розповіла Людмила Капліна.

Наприкінці театралізованого свята дітям розповіли про традиції української вишивкиА допомагали створити атмосферу свята з національним колоритом юні виконавці з 9-ї музичної школи, які виконали українські мелодії на скрипці, мандоліні та акордеоні.

Довідка. Дитяча театральна студія «Алігатор» Харківського обласного центру культури та мистецтва існує два роки. У ній займаються 25 дітей різного віку від 3 років і до 17-ти. Девіз театру «Необдарованих дітей немає - кожна дитина талановита». У 2010 році студія зайняла I місце на Міжнародному фестивалі «Танці з Карпатами». У березні 2011 року юні артисти завоювали срібний кубок на Міжнародному фестивалі-конкурсі в Парижі «Я люблю тебе, Париж». У цьому році також студія отримала диплом переможця в обласному конкурсі-фестивалі «Великодні візерунки».

У язичницькі часи Новий рік святкували 14 вересня, на 1 січня це свято було перенесено за наказом Петра I. До речі, у православній церкві і зараз 14 вересня святкують як Новоліття – початок церковного нового року.

Сховати метелика