«Харків, березень 1943-го: невідомі сторінки відомої війни»: презентація двох документальних фільмів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Харків, березень 1943-го: невідомі сторінки відомої війни»: презентація двох документальних фільмів

   

1589742 copy  29 квітня 2015 року о 16.00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва, напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, відбудеться презентація двох документальних фільмів про бойові дії на Харківщині у березні 1943 року: «Широнінці: подвиг без цензури» та «Соколово: забуті герої» харківських авторів істориків, головного редактора медіа-проекту «Харків у війні» Валерія Вохмяніна та директора Харківського приватного музею міської садиби Андрія Парамонова, камера та монтаж Олександра Ткаченка.

     Короткометражний документальний фільм «Широнінці: подвиг без цензури», знятий за матеріалами однойменної книги, розкриває невідомі факти подвигу бійців взводу під командуванням гвардії лейтенанта П.М. Широніна 2 березня 1943 року поблизу села Таранівка Зміївського району Харківської області.

-           Скільки насправді було гвардійців-широнінців?

-           Яке завдання вони мали виконувати?

-           Яку роль відіграв цей запеклий бій, що тривав трохи більше трьох годин, у подіях тих днів?

-           Якою була справжня роль оборони Таранівки у ході всієї «другої битви за Харків»?

     Фільм «Соколово: забуті герої» містить нові відомості про спільні бої воїнів Червоної Армії та вояків 1-го окремого Чехословацького батальйону під командуванням Людвіка Свободи за село Соколово 8 березня 1943 року.

-           Чи потрібно було тоді утримувати село Соколово такою ціною?

-           Чому «рота» надпоручика Отакара Яроша, яка майже повністю загинула під час цих боїв, перевищувала батальйони і навіть полки Радянської армії кількістю особового складу, озброєнням та вогневою підтримкою?

-           А головне, чому на стелі в Соколово досі немає жодного прізвища радянських солдат і офіцерів, які билися і вмирали поруч із чехословаками, в тих же боях?

     Відповіді на ці питання дадуть автори документальних стрічок – історики, головний редактор медіа-проекту «Харків у війні» Валерій Вохмянін та директор Харківського приватного музею міської садиби Андрій Парамонов під час інтерактивного спілкування з представниками молодого покоління харків'ян: старшокласниками та студентами, які розуміють, пам'ятають і зберігають історію рідного краю.

     Чекаємо на Вас за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62.
Додаткову інформацію про захід можна отримати за телефоном: +38 (050) 622-66-63.

Сховати метелика