Запрошуємо на лекцію М. Красикова «Харківська ЖЗЛ» з циклу «Eх libris М.Красикова про мистецтво» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Запрошуємо на лекцію М. Красикова «Харківська ЖЗЛ» з циклу «Eх libris М.Красикова про мистецтво»

 25ce8a4b8311c7e3626080c56f82aca3 copy

Запрошуємо на лекцію М. Красикова «Харківська ”ЖЗЛ”. Михайло Кульчицький - явище поетичного авангарду кінця 1930-х – початку 1940-х років»

25 січня о 17:00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбудеться лекція з циклу «Eх libris Михайла Красикова про мистецтво», тема: «Харківська ”ЖЗЛ”. Михайло Кульчицький - явище поетичного авангарду кінця 1930-х – початку 1940-х років». Лектор - поет, культуролог, мистецтвознавець, літературознавець, етнограф, фольклорист Михайло Красиков.

Михайло Кульчицький (1919 – 1943), поет-харків’янин, метеором увірвався у російську поезію кінця 1930-х і одразу був оцінений І. Сельвінським, П. Антокольским, І. Еренбургом, С. Кірсановим та іншими «китами» тогочасної поезії, як продовжувач лінії В. Маяковського та В. Хлєбнікова, як поет великої ліричної сили та епічного розмаху.

М. Кульчицький був автором антикультового вірша «Разговор с т. Сталиным»,  що ходив у рукописах і як фольклор, а також однієї з найкращих і найправдивіших поезій про війну, яка була перекладена багатьма європейськими мовами та увійшла до славетної «Библиотеки всемирной литературы», - «Мечтатель, фантазер, лентяй-завистник!».

У 1991 р. у харківському видавництві «Прапор» вийшла 270-сторінкова книга: М. Кульчицкий. Вместо счастья. Стихотворения. Поэмы. Воспоминания о поэте / составл., подготовка текста и примеч.  О.В. Кульчицкой, М.М. Красикова: предисл. Е.Евтушенко, послесл. М. Красикова.

Після видання книги М.М. Красиков продовжував дослідження біографії та творчості поета, про що він і розповість на лекції. Лекція приурочена до 74-річчя від дня загибелі М. Кульчицького  (19 січня 1943 р.).

Довідка:  Красиков Михайло Михайлович – поет, етнограф, фольклорист, літературознавець, культуролог, мистецтвознавець, культуртрегер.  Автор близько 700 наукових, науково-популярных та літературних публікацій. Упорядник близько 50 книг. Член Національної спілки письменників України,  кандидат філологічних наук, директор Харківського відділення Українського етнологічного центру Iнституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України, доцент кафедри етики, естетики та історії культури Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»,  директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ», член Міжнародної асоціації мистецтвознавців (АИС) та низки інших наукових товариств та асоціацій, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців, голова Ради Неформального товариства друзів Зінаїди Серебрякової. Лауреат муніципальної премії (2007), лауреат біографічного довідника «Кто есть кто: всемирное издание» (Москва, 2014). У 2008 р. Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка видала книгу «Михайло Красиков – вчений, краєзнавець, поет: біобібліографічний покажчик». – http: korolenko.kharkov.com/kray/Bozhko.html‎. Біографічні статті про М.М. Красикова вміщені у виданнях: «Енциклопедія сучасної України», «Кто есть кто: всемирное издание», «Русская литература сегодня: Зарубежье» С. Чупринина, «Літературна Харківщина. Довідник» та ін.

Вхід вільний! Чекаємо Вас за адресою: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

 

 

Сховати метелика