Персональна виставка петриківського розпису Ганни Булгакової «Квітуча традиція» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Персональна виставка петриківського розпису Ганни Булгакової «Квітуча традиція»

 02072020

З 3 по 18 липня 2020 року у малому залі галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва буде експонуватися персональна виставка петриківського розпису Ганни Булгакової «Квітуча традиція» (у малому залі галереї). На виставці глядач може познайомитись з великим розмаїттям краси української розпису, та його унікальним різновидом – петриківським розписом.

Петриківський розпис або «Петриківка» – український декоративно-орнаментальний народний живопис, що сформувався на Дніпропетровщині в селищі Петриківка, звідки і походить назва цього виду мистецтва. Побутові речі з візерунками в стилі Петриківського розпису збереглися з XVII століття.

Цей розпис своєю красою і автентичністю підкорив Міжурядовий комітет ЮНЕСКО, і в 2013 році потрапив в список об'єктів Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини людства, який ведеться з 1978 року на виконання конвенції «Про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини».

Петриківський розпис – це перший український об'єкт, який внесений до списку нематеріальної культурної спадщини людства. На розгляд Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було подано всього три об'єкти від України – Петриківський розпис, Косівська мальована кераміка і Сорочинський ярмарок. Однак на цій сесії було затверджено лише одне об'єкт – Петриківський розпис, яка повністю відповідає критеріям ЮНЕСКО. Згідно з текстом конвенції ЮНЕСКО нематеріальна культурна спадщина відтворюється від покоління до покоління, і формує почуття самобутності та спадкоємності.

Однією з майстринь, які займаються Петриківським розписом і популяризують його, є харківська художниця Ганна Булгакова. В роботах Ганни втілена традиційна техніка та оригінальне авторське бачення, гармонія кольору та яскравий настрій, а також велика любов до цього дивовижного мистецтва.

З радістю запрошуємо Вас подивитися на чудові зразки «петриківки» та відкрити для себе багатий світ українського розпису на персональній виставці петриківського розпису Ганни Булгакової «Квітуча традиція»!

Адреса: Україна, м. Харків, майдан Свободи, 5 (Держпром), 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи); Час роботи виставки: ВТ – СБ, 11:00 - 19:00; Тел.: (057) 705-15-50;

e - mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ; Сайт: www.culturа.kh.ua; Facebook: Мистецтво Слобожанщини; Канал на You Tube: Харківський обласний центр культури і мистецтва;

Instagram: https://www.instagram.com/galereya_slobozhanshchyna;

Telegram: https://t.me/oblgallerymc

Довідка: Ганна Булгакова

Народилася 12 січня 1981 року в АР Крим в місті-герої Севастополі.

Мистецьку освіту почала отримувати в 27 років. Першим, в 2009 році, закінчила професійний ліцей № 13 за спеціальністю «художник розпису по дереву», де вивчила український та російський розпис: Петриківський, Хохлому, Гжель, Полхов-Майданський, Городецький. В цьому ж році – 2009-у, вступила до Харківського художнього училища, яке закінчила в 2011 році за спеціальністю «художник-декоратор». Диплом захистила з оформлення вистави «Лісістрата» Арістофана з відзнакою. В училищі вивчала основи театральної композиції, академічний рисунок та живопис.

У 2011 році вступила до Харківської державної академії дизайну і мистецтв на факультет «образотворчого мистецтва» «станковий живопис» заочне відділення. Закінчила дипломною картиною «Бандуристи. Знищена пам'ять». Робота знаходиться в експозиції харківського історичного музею.

Захоплюється фотографією і примітивною народною творчістю – розписами: петриківським, гжеллю, хохломою, городецьким, цікавиться урало-сибірським розписом.

На даний момент роботи знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя, і національних музеях.

Працює в різних графічних і живописних техніках, в тому числі займається розписом по тканині.

Веде активну виставкову діяльність з 2012 (більше 30 виставок), бере участь у всеукраїнських пленерах.

На даний момент проживає в м. Харків.

Тел: (050) 4931305; (068) 8284864.

Сховати метелика