Виставка «Вишивані цінності європейської України» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка «Вишивані цінності європейської України»

 vushuvani cinnosti

З 13 травня по 16 червня 2021 року КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» презентує виставку українських вишитих сорочок з приватної колекції Ірини Шегда «Вишивані цінності європейської України».

Колекція майстра народної творчості та члена НСМНМУ Ірини Шегда розпочиналась з суто приватної потреби мати у своєму професійному гардеробі вишиту сорочку. Ця потреба занурила її у великий прекрасний світ традицій створення українського натільного одягу.

Терпляче та наполегливо майстриня досліджувала та вивчала цей світ. Вона дізналась, що «не все вишите є вишиванкою». Представлена виставка – це  певний підсумок того занурення та заклик майстрині до нас, сучасних, зберегти у своїй генетичній пам'яті зразки аутентичних сорочок.

Всього на виставці буде представлено близько 30 робіт кін. ХІХ – поч. ХХ ст.
Досліджуючи традиції українського народу, етнограф і письменник, фольклорист в еміграції Олекса Воропай у своєму етнографічному нарисі "Звичаї нашого народу" писав : «...Київщина, Полтавщина, Чернігівщина та Запоріжжя являють собою частину України, яка...мала найдовший період самостійного культурного розвитку. Це колишня Гетьманщина та землі Січі Запорізької. Тут, на цій території України, всі види національного мистецтва розвивалися найкраще та з найменшим впливом чужинецьких культур. Розуміється, що й народній одяг тут зберігся найліпше - одяг центральної України. З цим одягом, цілком справедливо, і пов'язується поняття про національний одяг». А визнаний сучасний український майстер вишивальник Г. П. Гринь застерігав, що ".. кожний символ, кожний колір (у вишиванці) має значення. Недодержання традиційних уявлень про види вишивки може навіть понівечити людину, сім'ю або, якщо це явище стає масовим, то навіть усю державу».

Занурюйтесь у неповторний та прекрасний світ української вишитої сорочки, з вдячністю насолоджуйтесь створеною красою та майстерністю наших пращурів.
Відкриття виставки відбудеться 13 травня о 16.00.
Час роботи: з 11.00 до 19.00, вихідний –неділя, понеділок.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 725-12-46, (057) 725-12-47

Сховати метелика