Подолінна Любов — лялькарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Подолінна Любов — лялькарство

Article without translation

Подолінна Любов Миколаївна

Подолінна Любов Миколаївна – атестований майстер Національної спілки майстрів народного мистецтва України (з січня 2022 року), керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Клуб завзятих рукодільників «Дивосвіт»» при Комунальному закладі Богодухівської міської ради «Міський будинок культури» (з 2014 року).

Народилася у Мар’їнському районі, Донецької області. Проживає у м. Богодухів.

За фахом пані Любов економіст, тому проживаючи у Мар’їнці вона займалася підприємницькою діяльністю. Саме зміна місця проживання підштовхнула її на докорінну зміну професії та занять: ще змалечку вона мріяла про творчість, бо з дитинства відчувала це непереборне бажання творити і до якого періодично зверталася, втілюючи свої фантазії у побуті (розписувала стіни, займалася ліпниною картин тощо). Майстриня безмежно любить українські звичаї та традиції, національні костюми та народну творчість, тому її бажання творити перемогло.

У 2014 році Любов Подолінна заснувала гурток декоративно-прикладного мистецтва «Клуб завзятих рукодільників «Дивосвіт»» при Комунальному закладі Богодухівської міської ради «Міський будинок культури», який з 2018 року носить звання «зразкового». Саме тоді і розпочалось захоплення майстрині народною лялькою, яке згодом переросло у справжню творчу та дослідницьку роботу.

Вивчення народної ляльки як елемента фольклору та різновиду народного мистецтва авторка розпочала із досліджень українських етнографів. У травні 2021 року вона навіть організувала дитячу експедицію під назвою «Народні скарби Богодухівщини», метою якої стало збереження нематеріальної культурної спадщини рідного краю, виховання у сучасного покоління юних містян відчуття причетності до свого народу у дусі поваги та любові до його культури. З того часу майстриня провела десятки експедицій у місті та навколишніми селами району. Дізнавалися юні дослідники і про місцеву народну ляльку. Наразі, свої експедиції майстриня разом з вихованцями планує продовжити після Перемоги.

Загалом, у творчості пані Любові можна виокремити декілька напрямків у лялькарстві, а саме – створення народних ляльок, а також виготовлення авторських тематичних лялькових композицій, наповнених змістом та емоційністю. На сьогодні, за словами авторки, це найбільше її захоплення. Чимало її композицій створені за мотивами українських поетів та письменників або присвячені знаковим подіям і традиційним святам. Так, світ побачили такі роботи лялькарки: лялькова композиція за мотивами картини Т.Г. Шевченка «Циганка-ворожка» (2020), Різдвяний вертеп «Боже Дитятко родилось» (2020),  «Згорьована» (2021) до Дня пам’яті захисників України, «Україна-мати» (2021), «Розіп’ята душа» (2021) та «Це ті душі, листочки опалі…» (2022) до Дня пам’яті жертв Голодомору. Окрему групу робіт становлять композиції, створені під час повномасштабної війни: «Захистимо онуків від супостата» (2022), «Бучанські лелеки» (2022), «Григорій Сковорода» (2022) до 300-річчя з дня народження українського філософа, Різдвяний вертеп «Христос рождається!» (2022), «Ніч перед Різдвом» (2023) за мотивами твору Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Бучанське весілля» за картиною художника Михайла Біласа та ін.

У 2017 році майстриня здобула перемогу в обласному конкурсі «Разом у майбутнє» зі своїм проєктом «Українська творча вітальня», результатом якої стало створення світлиці з розписаним інтер’єром української хати, яка сьогодні вважається справжньою перлиною у будинку культури. Велику піч та стіни світлиці пані Любов розписала власноруч. Звернувшись до місцевого населення, майстриня змогла обставити інтер’єр стародавніми побутовими предметами, посудом, знаряддями праці і навіть вишитими речами. Тепер погляд відвідувачів тішить колекція старовинних вишитих сорочок та рушників. Нарешті здійснилася мрія майстрині про осередок української культури для дітей, де вони можуть вивчати та відтворювати традиції свого народу. Сьогодні світлиця поєднує у собі простір для занять та творчості дітей, а також слугує своєрідним музеєм, що зберігає «народні скарби». Робота над наповненням простору світлиці триває і досі.

З часу заснування гуртка майстриня разом з дітьми займалась волонтерською діяльністю, виготовляючи та передаючи на фронт подарунки та обереги для захисників, а з лютого 2022 року творча вітальня під керівництвом пані Любові стала ще й дитячим волонтерським осередком. Наразі тут проводяться благодійні майстер-класи та акційні розпродажі робіт майстрині і вихованців гуртка. За цей час сотні ляльок були розіслані у різні області України та в ряд країн Європи на благодійні ярмарки, виручені кошти з яких були передані на потреби захисників. Також, майстриня зі своїми вихованцями виготовляла і продовжує виготовляти ляльки-обереги для воїнів.

Любов Подолінна є активною учасницею багатьох всеукраїнських, обласних та міських виставок: «Кращий твір року» (Київ), «Від Різдва до Йордану. Від традицій до сучасності» (Київ), «Наша лялька» (Бровари), «Лялькове диво» (Кременець), «Доле моя, доленько…» (Рава-Руська), «Вишиті узори України» (Миргород), «Ужгородський скансен» (Ужгород), «Магія української ляльки» (м.Харків, ООМЦКМ) та ін. Її ляльки поповнили колекції ляльок навіть за кордоном: у Польщі, Німеччині, Австрії, Франції, Америці, Туреччині, Грузії та ін.

Професійні поради початківцям:

любити те, що ти робиш, віддавати себе всю улюбленій справі. І тоді кожен, не тільки той, хто творить, а і той, хто споглядатиме, отримуватиме неймовірне задоволення від результатів отриманої роботи.

Охочих дізнатись більше про її творчість, майстриня запрошує слідкувати за її творчістю у соціальних мережах Facebook: https://www.facebook.com/lyubovpodolinna

Матеріал підготувала провідний методист
КЗ «ООМЦКМ» Педан Таміла.