Воловенко Віталій — різьблення по дереву | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Воловенко Віталій — різьблення по дереву

Article without translation

Воловенко Віталій

Воловенко Віталій Анатолійович – майстер з різьблення по дереву.

Практикує різьблення по дереву в мініатюрі, виготовлення дрібної пластики з дерева.

Народився і проживає у м. Балаклія, Харківської області.

За фахом інженер-будівельник, але за покликанням – майстер з різьблення. Мистецтво різьблення по дереву зацікавило його ще у шкільні роки, а займатися всерйоз цим пан Віталій розпочав п’ятнадцять років тому. З дитинства він захоплювався мальовничими місцями та красою рідного краю: саме тоді у спостережливості проявилося його творче бачення звичайних речей. Не зважаючи на відсутність професійної освіти різьбяра, він самостійно опанував мистецтво різьблення шляхом власного дослідження та практики на майстер-класах. Найбільше пану Віталію подобається створювати декоративну мініатюру та пластику з дерева.

Кожна з робіт різьбяра ніби маленьке життя: зі звичайного брусочка деревини народжується нове пластичне творіння. Сам матеріал дерева має велике змістове значення як в українській культурі, так й у багатьох культурах світу, а його образ асоціюється з життям, родом, плодючістю, духовним багатством. У роботі майстер застосовує різні породи дерева: липу, осику з дубом, а також екзотичну деревину: африканський ебен, амарант, венге. Майстер використовує різці, скальпель та бормашину як головні інструменти в роботі. Багато робіт він створює за ескізами замовників. Твори ж робляться у повному, сакральному зосередженні та в доброму настрої, а сам процес їх створення надає майстру відчуття спокою, підтримуючи його гармонійний стан душі.

У творчості пана Віталія зустрічаються абсолютно різноманітні сюжети: тваринні сюжети та рослинні орнаменти, герої міфології, звичайні люди, обереги руни із застосуванням техніки пірографії, і навіть персонажі з сучасної популярної культури. Однак найбільше майстру імпонують сюжети, що пов’язані зі скіфськими, трипільськими та давньослов’янськими образами. Пан Віталій часто звертається до стародавніх сюжетів у своїх виробах та відтворює маленьких кумирів у дереві. Наприклад, на сторінці майстра є процес виготовлення на замовлення маленької копії знаменитого Збруцького ідола та кулону за мотивами статуеток трипільської культури. «Українські обереги – це наша неоціненна культурна спадщина минулих часів», – ділиться сам майстер.

З такими глибокими й цікавими за тематикою роботами пана Віталія часто можна зустріти на Великому Слобожанському ярмарку у Харкові, де він є постійним учасником. Майстер також брав участь в етнофестивалі «Печенізьке поле» (2011 р., 2013 р.), фестивалі у Сковородинівці, Коломаці, «Мистецька жнива» у м.Київ та фестивалі «День меду у Борщівці». У рідному ж містечку Балаклії майстра кожного року запрошують представити свої роботи на день міста, на ярмарку до Масниці та до дня дітей. Також майстер самостійно брав участь у фестивалях «Княжа Слобода» з лицарськими боями у парку Фельдмана, «Весілля у Малинівці» 2018 року, Івана Купала у Змієві у 2019 та 2020 роках. Одного разу пана Віталія навіть запрошували до участі у фестивалі Клубу історичної реконструкції «Князь» у 2018 році.

Сьогодні пан Віталій продовжує свою творчу діяльність попри будь-які перешкоди. Чимало його дерев’яних оберегів було створено у період повномастабного вторгнення росії в Україну: під час блекауту, у відсутності тепла та світла, у підвалах під час тривоги та бомбардувань. Саме творчість надавала майстру сил та наснаги. Сам митець на цю тему говорить: «Наші пращури вірили, що справжні обереги українського народу дарують силу, захищають від зла, незамінні у справах і допомагають мандрівникам та воїнам повернутися додому. Сила духу мужніх козаків допомагала загортатися та виходити переможцями з будь-якої битви. Нічим не зламати наш дух. Ми є і ми будемо. Слава Україні!»

Творче кредо:

«На творчість надихає перша емоційна реакція на вироби – одразу бачиш, сподобалося чи ні. Коли я бачу у людині позитив та посмішку здивованості –це додає сил та енергії на майбутні роботи. Самі суворі та чесні судді, мабуть, дружина та донька – вони моє натхнення. Я завжди відчуваю їх підтримку…»

Професійні поради початківцям:

Якщо ви хочете спробувати щось вирізати з дерева, не поспішайте і візьміть якусь не складну фігурку чи спробуйте повторити чиюсь роботу. Можна навчитися вирізати з дерева по майстер-класах в Youtube. В мене на сторінці Instagram є невеличкі відео створення моїх робіт. Ніколи не ріжте різцем за напрямком леза до пальців, тільки від них. Інструмент дуже гострий, можливі порізи. Для першої спроби достатньо одного різця, але якщо ви плануєте займатись різьбленням на постійній основі, то знайдіть якісні різці – ними набагато приємніше виконувати роботу і не треба дуже часто їх точити.

Побажання від майстра:

Всім хочу побажати знайти в житті свою справу, котрою людина буде займатися із задоволенням. У кожній людині спить творча особистість, треба тільки її розбудити. Всім щастя, вдачі та миру!

Охочих дізнатися більше про мистецтво різьблення по дереву, пан Віталій запрошує слідкувати за його творчістю на власній сторінці Instagram за посиланням https://www.instagram.com/vitaliivolovenko/.

Матеріал підготувала провідний методист відділу дослідження та відродження
декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності
КЗ «ООМЦКМ» Косиченко Дарина

 

Сховати крашанки