Ківшар Ольга — печворк | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Ківшар Ольга — печворк

Article without translation

Ківшар Ольга

Ківшар Ольга Василівна, майстер з клаптикового шиття (печворку), членкиня Харківського клубу печворку «Чарівна скринька» (з 2006 р.).

Практикує клаптикове шиття (печворк) у техніках «аплікація», «вітраж», «млин», «віддзеркалення», «конфетті», «клаптикова збірка».

Народилася і проживає у м.Харкові.

Робота з текстилем проходить червоною ниткою через усе життя майстрині: її дідусь був відомим закрійником, цим же займався і її батько. Будучи маленькою дівчинкою юна Ольга вирізала з нового пальто своєї тітки красиву смарагдову троянду. Та ж сама доля спіткала і японську скатертину її бабусі (в ті то часи!). За цим мало бути, усі знають що! Але дідусь, який був авторитетом у родині, заступився за онуку і заборонив її карати, наголошуючи на тому, що «Оленька буде швачкою». Так воно і сталося! Кожного дня спостерігаючи за мамою, яка шила все: від сарафанчика до кожуха і бурок, юна мисткиня все більше бачила себе швачкою, яка створюватиме красиві й креативні речі. Так що атмосфера дитинства пані Ольги Ківшар всіляко була наповнена шиттям і розмовами про нього.

У сім’ї майстрині навіть є символічна історія, що доленосно пов’язала її з шиттям. Одного разу в гостях у бабусі в селі вона впала в ополонку. На щастя її вчасно витягли, поклали на піч і вкрили теплою красивою клаптиковою ковдрою. Ця подія на все життя відклалося в серці авторки! Ту ковдру пошила її бабуся вручну з яскравих різних клаптиків багато років тому і можна сказати, що той момент і став одним з ключових моментів у її творчому житті.

Починаючи з 14 років мисткиня сама шила собі всілякий одяг. Згодом це стало її професією: багато років вона пропрацювала в ательє на індивідуальному пошитті одягу, де шила не лише одяг на замовлення, але й створювала одяг для своїх дітей, рідних і, навіть, сусідів. За цей час у неї накопичувалось безліч різноколірних залишків тканин. І ось одне з іншим сплелося і закрутилося ...

Більше ніж 20 років тому пані Ольга пошила своє перше клаптикове покривало, яким і зараз застилає своє ліжко. Від цього заняття майстриня останнім часом майстриня отримує велике задоволення, адже тепер завдяки досвіду їй багато чого підвладне. Згодом у цій справі авторка знайшла однодумців і тепер разом з учасницями клубу «Чарівна скринька» вона створює ті самі красиві й креативні речі, про які так мріяла у дитинстві. Разом з клубом вони мають багато задумів і творчих планів, яких накопичилося за молоде «все ніколи» і тепер саме час їх реалізовувати!

Загалом, «коли бажання творити й час для цього збігаються – сідаю і шию. І тепер, через багато років, зрозуміло, наскільки мав рацію мій дід, і, якщо хто-небудь з моїх онуків виріже троянду з мого пальта, то я зроблю так само як він!», – зізнається майстриня.

Будучи членкинею харківського клубу печворку «Чарівна скринька», пані Ольга неодноразово брала участь у колективних виставках клубу у Харкові, а саме: Будинку вчених, Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва, у виставковій залі бібліотеки Університету ім. В.Н. Каразіна, музеї ім. К. І. Шульженко, Культурному центрі ім. М.К. Реріха, Харківському державному академічному театру ляльок ім. В. Афанасьєва, у Харківському художньому музеї (виставки «Барви України» (2009 р.) і «Клаптикова веселка» (2015 р.). Брала участь у традиційних заходах, таких як показ робіт на алеях у парку ім. Т.Г. Шевченка на день міста і в «Молодіжному парку» на день захисту дітей, різних етнічних фестивалях таких, як «Українське село запрошує», «Печенізьке поле», «Слобожанський ярмарок» тощо. Також вона була учасницею всеукраїнських виставок печворку і квілтингу у Києві, які проходили у галереях «Лавра» та «Печерська», у музеї Лесі Українки. Побували роботи мисткині й на виставці у Франції та різних містах України. У 2009 році відбулася її персональна виставка у місті Куп’янськ у Краєзнавчому музеї. Персональні виставки пані Ольги відбулися також у Будинку актора ім. Л. Сердюка (2017 р., 2019 р.), Харківському театрі для дітей та юнацтва («Знов зима дарує казку», 2021 р.), Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва («Райдужний світ», 2023 р.).

Натхнення і знання майстриня черпає з прекрасного і цікавого навколо – книг, журналів, картин великих майстрів, на виставках і, тепер уже з Інтернету. Багато своїх робіт вона полюбляє дарувати: її пледи, виконані в техніці «млин», гріють вже усіх її близьких родичів, а покривала прикрашають ліжка всіх чотирьох онуків. У кожного шматочка тканини своя історія, яку він нам розповідає. Це і робить його таким унікальним для кожної людини.

Захоплення печворком стало невід'ємною частиною життя пані Ольги, а сама вона зізнається, що «своїм прикладом вона показує, що клаптикове шиття може перейти з домашнього на професійний рівень і хотіла б, щоб більше людей в Україні дізнались про це…»

Серед сюжетів, які найбільше подобається майстрині втілювати у своїх текстильних роботах можна виділити образи тварин, людей, квіткових композицій, і навіть пейзажі природи та моря. Всі ці сюжети авторка залюбки впроваджує за допомогою печворкових технік «аплікація», «вітраж», «млин», «віддзеркалення», «конфетті» і «клаптикова збірка».

Професійні поради початківцям:

початківцям у печворку майстриня бажає терпіння, не кидати початого, розвиватися, до роботи ставитися з любов’ю та розумінням і тоді з часом до вас прийде майстерність. У вас все вийде!

Побажання Майстра читачам:

якщо вам подобається цей вид мистецтва, приходьте до нашого Харківського клубу клаптикового шиття «Чарівна скринька», де ми навчимо вас всім основам цього виду декоративно-прикладного мистецтва.

Охочих дізнатись більше про її творчість, мисткиня запрошує слідкувати за її творчістю у соціальній мережі Instagram: https://instagram.com/patchwork_olga.

Матеріал підготувала завідувач відділу дослідження та відродження
декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності
КЗ «ООМЦКМ» Педан Наталія

Сховати крашанки